Tanie,zdrowe i pożywne dla dzieci oraz dorosłych, ponieważ wątróbka zawiera dużo żelaza i fosforu.
Składniki:
0,5kg wątróbki( wieprzowej,wołowej lub drobiowej)
3 cebule
1 jajko
3 łyżki mąki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka masła
2 jabłka
olej
sół
Kotlety z mielonej wątróbki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wątróbkę zmiel z 2 cebulami,dodaj jajko,mąkę, 1,5 łyżeczki majeranku, łyżeczkę pieprzu i soli do smaku. Na rozgrzany olej nakładaj wątróbkę formując ją w płaskie kotleciki i smaż z obu stron.Na drugiej patelnii rozpuść troche masła,dodaj cebulę pokrojoną w kostkę,usmaż na szklisto.Następnie dodaj jabłka pokrojone w plastry,podlej małą ilością wody,przypraw połową łyżeczki majeranku,soli i duś przez 10min. Kotlety można podawać z ryżem na sypko jako danie obiadowe lub z chlebem na kolacje.