Warzywny gulasz z cukinią

Mój pomysł na danie z cukini. Pyszne z pieczonymi ziemniaczkami!

Dodany przez: karita

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 papryka czerwona
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki śmietany
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka lubczyku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta bazylii
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa umyć. Usunąć końcówki z fasolki i pokroić na równe ok. 3 cm części, ugotować w wodzie z łyżeczką cukru i soli. W międzyczasie obrać cukinię i pokroić w wąskie paski wielkości wcześniej pokrojonej fasolki. Tak obraną cukinię wrzucić na patelnię, posolić i dusić ok. 7 min na niedużym ogniu. Posypać połową podanej ilości mąki. Paprykę pokroić na kwadraciki wielkości 2 cm x 2 cm. i dodać do cukini. Gdy fasolka będzie już miękka, dodać do cukini i papryki. Podsypać resztą mąki. Poddusić jeszcze ok. 5-7 min. Zdjąć z ognia, dodać przecier pomidorowy i śmietanę. Dobrze wymieszać, wlać wodę i jeszcze chwilę podgrzać. Gdy zgęstnieje, doprawić do smaku. Polecam podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
warzywa obiad cukinia gulasz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze