WAFLE Z MASĄ Z MLEKA W PROSZKU

Przekąska słodka do kawy, czy herbaty i nie tylko od święta.

Dodany przez: gusia1000

WAFLE Z MASĄ Z MLEKA W PROSZKU

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 9 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kostka margaryny, np. "Kasia", "Mleczna",
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki ciemnego kakao ( to z wiatrakiem),
  • 1 paczka (250 gram) mleka odtłuszczonego i granulowanego,
  • 1 wafel (andrut) okrągły lub prostokątny.

Przygotowanie

  1. Rozpuścić 1 kostkę margaryny z 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu, 1/2 szklanki wody i 2 łyżki kakao ciemnego w garnku na wolnym ogniu (nie gotować).
  2. Po zestawieniu z palnika, wsypać do tego szybko całą 1 paczkę mleka odtłuszczonego i granulowanego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
  3. Chwilę poczekać, by masa trochę ostygła i smarować 1 wafla okrągłego lub prostokątnego.
  4. (spodnia i ostatnia część ma być nie pokryta masą).
  5. Gdy skończymy smarowanie wafla, na wierzch stawiamy coś ciężkiego, by się dobrze złączyły i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i ochłodzenia-30 minut, by potem lepiej się kroiło wafel.
  6. Po wyciągnięciu wafla z lodówki kroimy go w romby.
przekąska deser wegetariańska dla dzieci kakao cukier margaryna mleko w proszku wafle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze