Andruty z masą kakaową

Ocena:

4.41 (201)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Andruty z masą kakaową to cienkie, chrupiące wafle przełożone warstwami smakowitego kremu. Niezależnie od tego czy planujecie po prostu przygotować coś słodkiego dla rodziny lub znajomych, czy też organizujecie eleganckie przyjęcie, wafelki z kremem sprawdzą się idealnie. Mało kto jest w stanie się im oprzeć – uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Poniżej znajdziecie niezwykle prosty przepis na andruty.

Składniki:

  • wafle  5 szt.

  • masło  200 g

  • mleko w proszku  120 g

  • woda  125 ml

  • kakao  30 g

  • cukier  220 g

Andruty z masą kakaową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa do andruta: masło, wodę, cukier i kakao umieszczamy w rondelku. Całość gotujemy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Po tym czasie zdejmujemy masę z palnika. Energicznie mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Mleko w proszku przesypujemy do dużej miski. Gdy krem lekko wystygnie łączmy go z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy, by zapobiec powstawaniu grudek. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.

    andruty1
  • Krok 2:

    Przekładanie andrutów: na blacie rozkładamy wafle. Na wierzch pierwszego listka nakładamy około 3 łyżki zimnej masy. Przykrywamy go kolejnym waflem i ponowienie przekładamy kremem. Czynność powtarzamy. Przed podaniem kroimy go na mniejsze części. 

    andruty2
  • Krok 3:

    Chłodzenie: gdy nałożymy już wszystkie warstwy, przykrywamy gotowego andruta folią aluminiową. Obciążamy z wierzchu i przekładamy do lodówki na ok. 2 godziny - czas chłodzenia nie został wliczony w całkowity czas przygotowania deseru.

Porady

  • Jeśli planujecie podać wafelki na przyjęciu, polecamy przygotować je z wyprzedzeniem. Andruty z masą kakaową najlepiej smakują na drugi dzień po przełożeniu.
  • Masę do andruta można urozmaicić dodatkiem wiórków kokosowych, zmielonych orzechów lub ulubionych bakalii.
  • Ważnym składnikiem jest dobrej jakości kakao. Musi być prawdziwe i gorzkie – dodanie słodzonych mieszanek w proszku może zepsuć smak przekąski. Najlepsze będzie do tego surowe kakao, jest najzdrowsze i ma najwięcej substancji odżywczych. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Andruty dostępne są zarówno w kształcie koła, jak i prostokąta. Obie wersje nadają się do przełożenia.
  • Jeżeli nie możecie kupić tradycyjnych andrutów kaliskich, możecie przygotować deser na bazie wafli tortowych suchych.
  • Jeśli chcecie zrobić wegańską wersję, wystarczy mleko w proszku zamienić na roślinne, a masło na dobrej jakości margarynę.
  • Andruty z mleka w proszku można też odchudzić, zastępując cukier, a jest go sporo w przepisie, ksylitolem lub erytrytolem. Będziemy mogli dać je dzieciom bez wyrzutów sumienia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dobra masa do andrutów

Chrupiące wafle można wprawdzie jeść bez niczego lub po prostu z ulubioną, domową konfiturą, jednak po przełożeniu masą zyskują one niepowtarzalny smak. Najpopularniejszą wersją słodkiej przekąski są andruty z masą kakaową. Ale możemy spotkać też inne wersje. Jeśli robimy je na przyjęcie dla dzieci, warto zrobić kilka wariantów smakowych. Do wyboru mamy:

  • andruty z kajmakiem - można zrobić je z gotowej masy lub przygotować ją samodzielnie, gotując przez kilka godzin skondensowane mleko. Możemy pokusić się też o zrobienie domowych krówek i przełożyć wafle masą krówkową, zanim zastygnie,
  • andruty z kremem czekoladowym - zamiast kakao używamy rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Sprawdzą się też gotowe kremy,
  • andruty z masą śmietankową - są najbardziej neutralne w smaku. To dobry wybór dla najmniejszych dzieci,
  • andruty z galaretką - są pyszne, bo owocowe. Możemy przygotować kilka smaków galaretek, które stworzą tęczowe warstwy. Szczególnie polecamy postawić na galaretki robione w domu, ze świeżo wyciskanego soku, z dodatkiem żelatyny lub agar-agar.
  • andruty z masą kokosową - przepis na domowy krem z dodatkiem kokosa znajdziecie tutaj.

Historia andrutów

Cieniutkie, lekko słodkie i chrupiące wafle znane były już w XVIII wieku, ale rozpowszechniły się w XIX stuleciu. Wypiekano je w specjalnych formach zwanych żelazkami, które nagrzewano do wysokiej temperatury za pomocą węgla. Receptura i sposób wypiekania andrutów nie zmieniły się do dziś, choć oczywiście urządzenia do ich wypieku nagrzewa się prądem lub gazem.
Andruty to produkt regionalny, który wywodzi się z Kalisza. Najprawdopodobniej pochodzi od żydowskiej macy, która w tym regionie cieszyła się zainteresowaniem również wśród chrześcijan. Z czasem andruty zaczęły być wypiekane w polskich i niemieckich piekarniach. Kultowym miejscem sprzedaży wafli stał się Park miejski w Kaliszu. W drugiej połowie XIX wieku ugruntowała się wśród mieszczan tradycja kupowania andrutów po niedzielnej mszy i przegryzania ich w czasie spacerów po parku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne