Uszka do barszczu

tradycyjne uszka z grzybami lub pieczarkami

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.82 z 11 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • FARSZ:
  • 10 dag suszonych grzybów lub pieczarek
  • 2-3 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić na godzinę a następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie; po ostudzeniu zemleć /// pieczarki obrać zetrzeć na drobnej tarce
  2. cebulę pokrajać jak najdrobniej, osolić i wrzucić na suchą patelnię, podgrzać, mieszając od czasu do czasu
  3. gdy cebulka zmięknie i zacznie żółknąć dodać oliwę lub masło i zrumienić na jasny kolor
  4. następnie dodać grzyby/pieczarki, śmietanę; wymieszać, dusić chwilę
  5. wsypać tartą bułkę (gdyby masa była zbyt gęsta dodać wywaru z grzybów); przyprawić solą i pieprzem; chwilkę poddusić wszystko razem; odstawić z gazu
  6. mąkę, masło i żółtko + nieco ciepłej przegotowanej wody wymieszać razem i zarobić elastyczne ciasto
  7. rozwałkować cienko, posypując mąką
  8. placek pokrajać w kwadraty i na każdy nakładać farsz
  9. składać tak aby powstał trójkąt, dokładnie zlepić boki; dolne końcówki połaczyć razem ze sobą (dość mocno aby się nie rozkleiły podczas gotowania)
  10. wkładajać do wrzącej osolonej wody; gotować 3-4 minuty od wypłynięcia
  11. odcedzić; wyłożyć na półmisek i skropić masłem ew wystudzić i zamrozić
Grzyby warzywa obiad pierogi pieczarki cebula mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze