Kotlety mielone

Ocena:

4.39 (157)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Kotlety mielone z mięsa wieprzowego to polska klasyczna pozycja obiadowa. Najczęściej podawane są z ziemniakami z wody i zasmażanymi buraczkami lub z mizerią. Najważniejsze jest wybranie dobrej jakości mięsa, z łopatki lub z szynki. Pamiętajmy też o do dodaniu namoczonej bułki, dzięki której będą bardziej soczyste. Zobaczcie nasz tradycyjny przepis na kotlety mielone jak u babci. 

Składniki:

  • mięso mielone  500 g

  • bułka  1 szt.

  • cebula  180 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  6 g

  • pieprz  2 szczypty

  • bułka tarta  24 g

  • olej  50 ml

Kotlety mielone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czerstwą bułkę kajzerkę lub inną o podobnej wielkości zalewamy ciepłą wodą lub mlekiem. Odstawiamy na bok i czekamy aż wchłonie cały płyn. Ważne, żeby była mocno nasączona, nie powinna być sucha w środku. Potem dokładniej ją odciskamy.

    kotlety mielone - namaczenie bułki
  • Krok 2:

    Żółtą cebulę obieramy z łupin i ścieramy ją na tarce. Można ją też rozdrobnić w malakserze lub po prostu bardzo drobno posiekać. Do większej miski przekładamy zmielone mięso (z łopatki lub z szynki, ale to drugie spowoduje, że kotlety będą nieco mniej kaloryczne, ale też odrobinę bardziej suche), cebulę, wbijamy też jajko. Dosypujemy również przyprawy (ilość można dopasować do smaku) i dokładamy namoczoną i odciśniętą bułkę. Mieszamy ręcznie - można w tym celu założyć jednorazowe rękawiczki.

    W tym przepisie używamy gotowego zmielonego mięsa, ale polecamy chociaż raz spróbować przygotować je w domu od początku lub poprosić o to w sklepie mięsnym.

    kotlety mielone - mięso, buła, jajko, cebula
  • Krok 3:

    Do mięsnej masy na kotlety mielone, dosypujemy też 16 g bułki tartej i dokładnie wyrabiamy dłonią lub mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby masa była dokładnie wymieszana i napowietrzona.

    kotlety mielone z bułką tartą
  • Krok 4:

    Z podanej porcji formujemy 8 kotletów mielonych  o średniej wadze 90 g każdy. Nabieramy porcję mięsa, najpierw robimy kulkę, którą potem spłaszczamy. Ważne jest to, żeby wszystkie miały podobną wielkość, inaczej niektóre będą szybciej gotowe. Na talerzyk przesypujemy pozostałą bułkę tartą i delikatnie obtaczamy w niej wszystkie kotlety.

    kotlety mielone - formowanie
  • Krok 5:

    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy na niej kotlety, smażymy je z dwóch stron na rumiano (przekręcamy je dopiero jak będą gotowe z jednej strony).

    kotlety mielone - smażenie
  • Krok 6:

    Gotowe kotlety mielone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zostawiamy je na chwilę, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najczęściej podawane są z ziemniakami z wody i zasmażanymi buraczkami.

    kotlety mielone

Porady

  • Najlepiej smakują, gdy mają chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Ile smażyć kotlety mielone? Czas smażenia uzależniony jest od ich wielkości. Mielone mieszczące się w przymkniętej dłoni trzeba smażyć około 15 minut, większe około 20 minut.
  • Jeśli obawiacie się, że mogą być surowe w środku, po usmażeniu przełóżmy je na talerz, przykryjmy folia aluminiową na 2-3 minuty.
  • Ile jajek do kotletów mielonych? Dodawanie surowego jajka do kotletów mielonych to typowo polski zwyczaj, ale tak naprawdę nie jest ono niezbędnym składnikiem. Za to na pewno wpływa na lepsze związanie mięsnej masy i wpływa na ich elastyczność, a także zapobiega pękaniu w czasie smażenia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne