Ukraińskie gołąbki z ziemniakami i kaszą

Wigilijne danie ukraińskiej kuchni

Dodany przez: julianka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 główka kapusty (ok. 2 kg)
  • 2 kg ziemniaków
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 4 cebuli (ok. 400g)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę obgotowywać w osolonej wodzie, zdejmując kolejno liście. Na liściach ściąć nożem grubsze części.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce albo w malakserze, wycisnąć sok.
  3. Kasze ugotować na sypko.
  4. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoto. Wymieszać z ziemniakami i kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  5. Farsz wykładać na liście, zawijać gołąbki.
  6. Gołąbki układać w naczyniu lub garnku, zalać do połowy wodą, zagotować, wstawić do piekarnika i dusić przez ok. 1-1,5 godziny.
warzywa obiad wegetariańska gołąbki kapusta postne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze