Udka faszerowane mięsem mielonym z indyka i warzywami

Polecam szczególnie na specjalne okazje

Dania głównedania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 168 głosów)

Składniki:

  • 6 udek z kury
  • 500g. mięsa mielonego z indyka
  • 200g. śmietany 18%
  • 150g. groszku konserwowego
  • 150g. fasoli czerwonej konserwowej
  • 150g. papryki konserwowej pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • sól,pieprz,papryka słodka,imbir do smaku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Udka płuczemy pod bierzącą wodą.Cienkim ostrym nożem ostrożnie luzujemy z kości tak aby nie uszkodzić skóry.Do miski wrzucamy mięso mielone,wlewamy śmietanę,dodajemy,groszek,fasolę,paprykę,wsypujemy natkę,doprawiamy do smaku,mieszamy.Udka dokładnie nadziewamy mięsem,zszywamy nicią,kładziemy na blachę posmarowaną masłem,posypujemy papryką i solą ,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C na 1.5h.(długość pieczenia zależy od wielkości udek) od czasu do casu obracamy i polewamy sosem z pieczenia.Nakładamy na talerze podajemy z ziemniakami,frytkami lub kluskami.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy