Ucierany placek dyniowy z polewą i orzechami

Sezon na dynię w pełni - zróbcie więc ucierany placek z pyszną kremową polewą i chrupiącymi orzechami.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto: 20 dag mąki
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 20 dag cukru, najlepiej brązowego, a jeszcze lepiej – muscovado
  • 300 ml upieczonego i zmiksowanego miąższu dyni
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • po 1/4 łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej
  • po szczypcie: zmiażdżonego ziela angielskiego i goździka
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • polewa: 5 dag stopionego masła
  • 5 dag kremowego serka typu philadelphia
  • 7 dag cukru pudru
  • garść uprażonych orzechów włoskich do posypania

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
  2. Okrągłą żaroodporną formę o śr. 26 cm smarujemy cienko masłem.
  3. Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia mieszamy.
  4. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, a następnie z miąższem dyni i stopniowo dolewanym olejem oraz przyprawami korzennymi. Na koniec mieszamy z orzechami.
  5. Masę przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 min, do suchego patyczka.
  6. Na polewę ucieramy masło, serek i puder, smarujemy ostudzone ciasto, posypujemy orzechami.
  7. Do przyprawienia ciasta możemy użyć gotowej mieszanki do piernika, ale aby zaostrzyć jej smak, lepiej dokręcić więcej świeżo mielonego pieprzu. Jako polewa sprawdzi się także stopiona gorzka czekolada z dodatkiem szczypty pieprzu. gałki muszkatołowej lub chili.
dynia orzechy placek dyniowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze