Ucha

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie 35 minut Porcja: 265 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Ucha

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
265 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg małych rybek lub rybich resztek
  • 1 kg filetów dużych ryb o białym mięsie (np. szczupak, sandacz)
  • 3 cebule
  • mały seler
  • korzeń pietruszki z natką
  • marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • białka z 2 jajek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać, opłukać. Filety oprószyć solą, odstawić. Małe rybki oczyszczone i sprawione zalać wodą. Dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, pietruszkę z natką, marchewkę, cebulę (w łupinach) i seler. Posolić i powoli gotować.
  2. Wywar przecedzić, wyjąć marchewkę (odłożyć) i starannie wycisnąć masę z ryb. Operację tę powtórzyć: ponownie zagotować masę w wywarze, odcedzić i wycisnąć. Po drugim gotowaniu do odcedzonego wywaru włożyć filety. Zagotować. Wyjąć filety.
  3. Białka ubić, dodać do wywaru i ubijając zagotować. Gdy białko się zetnie, zdjąć z ognia i przecedzać wywar przez gazę (lub bardzo gęste sito). Do czystego wywaru wlać sok z cytryny, pół szklanki białego wina, przyprawić solą.
  4. Włożyć ugotowane kawałki ryby, gotować około trzech minut. Podawać z plasterkami marchewki i natką pietruszki.
warzywa wino zupa zupa rybna pietruszka wegetarińskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze