Lody rożek

Ocena:

4.5 (173)

  • 10 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Lody rożki to absolutna klasyka, którą kochają dzieci i nie tylko! Ten prosty deser oczaruje każdego fana słodkości. Kremowe lody w chrupiącym wafelku świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy na świeżym powietrzu. Jak je zrobić? Zobaczcie nasz prosty przepis!

Składniki:

  • śmietana kremówka  500 ml

  • mleko skondensowane  1 puszka

  • czekolada  70 g

  • posypki do ciast  50 g

Lody rożek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa na lody: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli  wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywno, stopniowo wlewając mleko skondensowane. Masę wlewamy do foremki, dolewamy do niej roztopioną czekoladę i lekko mieszamy widelcem, robiąc esy-floresy.

    rozpuszczanie-czekolady
  • Krok 2:

    Lody rożek: Lody wstawiamy do zamrażarki na przynajmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy 10 minut przed podaniem.  Nakładamy gałki do rożków i dekorujemy kolorową posypką.

    lody-rozki

Porady

  • Lody rożek to świetny pomysł na kinder party. Przygotowanie takiego deseru nie zajmie dużo czasu, a dzieci z pewnością będą nim zachwycone.
  • Aby lody rożek były jeszcze bardziej kolorowe i rozkoszne, można polać je rozpuszczoną czekoladą lub polewą o ulubionym smaku. Pysznym pomysłem na polewę jest też słony karmel.
  • Kolorową posypkę cukrową można zamienić na inny chrupiący dodatek. Lody rożki można posypać po wierzchu także orzechami, sezamem czy wiórkami kokosowymi. 
  • Jeśli lubicie słodsze desery, dodajcie do masy na lody odrobinę cukru, miodu lub syropu z agawy. W wersji fit, może to być też ksylitol, erytrytol albo stewia.
  • Aby rożki waflowe były jeszcze smaczniejsze, przed nałożeniem do nich gałki lodów można je zamoczyć w czekoladzie. Można do tego wykorzystać zarówno mleczną, gorzką, jak i białą czekoladę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wafle do lodów - przepis

Jak zrobić wafelki do lodów? Wystarczy przygotować ciasto z jajek, mąki, mleka lub śmietanki kremówki oraz masła. Do tego podstawowego przepisu możemy dodać też cukier, aby były słodsze oraz cynamon, kakao czy wanilię, by nadać im więcej smaku.

Jak upiec wafle do lodów? To nic trudnego jeśli mamy w domu specjalny sprzęt, czyli waflownicę. Takie niewielkie urządzenie przypomina wyglądem opiekacz do tostów lub gofrownicę. Jeśli jednak nie macie w domu takiego sprzętu, nic straconego. Rożki do lodów możecie upiec też w piekarniku. Wystarczy cienki rozsmarować ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać przez kilka minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy wafle będą już rumiane, wyjmujemy je z piekarnika i jeszcze ciepłe zawijajmy w kształt rożka na stożkowych foremkach. Takie formy możecie kupić w sklepach z akcesoriami kuchennymi lub zrobić samodzielnie z folii aluminiowej. 

Do tego podstawowego zestawy można dodać aromat o ulubionym zapachu, aby nadać im jeszcze więcej pyszności. Dobrym pomysłem są także kolorowe rożki do lodów. Wystarczy dodać do ciasta na wafle barwnik spożywczy o dowolnym kolorze, aby zrobić rożki we wszystkich wymarzonych kolorach! Jeśli nie chcecie używać takich składników, doskonałym naturalnym barwnikiem będzie odrobina soku z buraka lub łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha

Lody rożek - pomysły na różne wersje smakowe

Powyższy przepis na lody rożek to tylko jedna z setek kombinacji smakowych, jakie możemy umieścić w wafelku. Rożka można wypełnić jednym rodzajem lodów lub kilkoma gałkami o mieszanych smakach. Dodatkowo na wierzchu warto dodać swoje ulubioną polewę, posypkę czy bakalie. Jakie lody podać w rożku? Oczywiście sprawdzą się tu klasyczne smaki, takie jak waniliowy, truskawkowy czy czekoladowy, a także wszelkiego rodzaju owocowe sorbety. Tym, którzy wolą bardziej nietypowe połączenia, polecamy wypełnić rożki lodami bazyliowymi, albo takimi o smaku palonego masła, aloesu czy czarnymi lodami na bazie czarnego sezamu. W rożkach można też podać domowe mcflurry, czyli popularny deser z lodów, ciasteczek i polewy.

Inne pomysły na zimny deser

Oprócz lodów w rożku, warto przygotować też inne desery na zimno. Co przygotować szybko, łatwo i bez pieczenia, aby zachwycić gości? Szczególnie polecamy włoskie tiramisu. Można je przygotować w wersji klasycznej, w dużej formie lub w pucharkach. Tym, którzy dbają o linię spodoba się natomiast fit tiramisu o obniżonej wartości kalorycznej. 

Kolejnym przepisem, który warto przetestować w sezonie wiosenno-letnim są wszelkiego rodzaju serniki na zimno. Zwykle przygotowuje się je na bazie serków homogenizowanych, twarogu w wiaderku, mascarpone lub jogurtu greckiego. Do tego wystarczy już tylko żelatyna lub owocowa galaretka i ulubione sezonowe owoce. Sernik na zimno można zrobić zarówno na spodzie z biszkoptów, ciastek, jak i herbatników. Przyrządzenie go zajmie dosłownie kilkanaście minut, a potem trzeba już tylko cierpliwie czekać aż stężeje w lodówce.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne