Wegański twarożek z nerkowców

Ocena:

4.49 (165)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Wegański twarożek z nerkowców to prosty do przygotowania i smaczny zamiennik nabiału. Bogaty w witaminy, białko i zdrowe tłuszcze, świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
    3-4 łyżki płatków drożdżowych
    3-4 łyżki mleka roślinnego (nie słodzonego)
    2 łyżki soku z cytryny
    ulubione przyprawy: sól i pieprz lub syrop z agawy

Wegański twarożek z nerkowców - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Twarożek z nerkowców to delikatny i pyszny zamiennik nabiału. Całkowicie roślinny

  • ma kremową konsystencję  i mnóstwo witamin.

    Właściwości nerkowców

    Orzechy nerkowca zawierają mnóstwo potasu

  • magnezu
  • fosforu i wapnia
  • a także kwasu foliowego i witaminy K. Są również bogate w białko i zdrowe tłuszcze
  • dlatego warto je włączyć do swojej diety. Można z nich przygotować mleko roślinne
  • twarożek
  • zastąpić nimi ser w serniku
  • a nawet przygotować wegański parmezan. Najzdrowsze orzechy to te niesolone i niesmażone
  • a najlepiej także nieprażone. Jeśli chcemy
  • aby były bardziej chrupiące
  • możemy samodzielnie uprażyć je  w piekarniku lub na suchej patelni.

    Wykonanie

    Nerkowce moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy je

  • przesypujemy do kielicha blendera i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku. Podajemy na kanapkach
  • na słodko (np. ze świeżymi truskawkami) lub na słono (z rzodkiewką i szczypiorkiem).

Porady

Zobacz też: czarne trufle z orzechami nerkowca

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne