Wegański twarożek

Ocena:

4.48 (198)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Wegański twarożek to świetna alternatywa dla tradycyjnych białych serów. Przygotowuje się go na bazie namoczonych migdałów, dzięki czemu nabiera charakterystycznej, grudkowatej konsystencji. Podany w towarzystwie świeżego, domowego pieczywa idealnie sprawdzi się zarówno na odświętne, jak i codzienne śniadania.

Składniki:

  • migdały  90 g

  • woda  80 ml

  • sok z cytryny  12 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • koperek  5 g

  • nasiona kolendry  4 szt.

Wegański twarożek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Moczenie migdałów: Migdały umieszczamy w sporej misce. Zalewamy je wodą i odkładamy do namoczenia na całą noc. Następnie obieramy je ze skórki.

  • Krok 2:

    Serek migdałowy: Obrane migdały rozdrabniamy i wrzucamy je do naczynia blendera kielichowego. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji, stopniowo dodając wodę. Sieczemy koperek i rozdrabniamy ziarna kolendry. Posypujemy nimi gotowy, roślinny twarożek. 

Porady

  • Podany w przepisie sok z cytryny można zastąpić wodą z kiszonych ogórków. Wówczas polecamy dodać do serka z migdałów odrobinę drobno posiekanej cebulki.
  • Przepis na wegański twaróg można modyfikować na wiele sposobów. Warto kierować się przy tym sezonowością. Latem można dodać do niego świeże pomidory i kilka listków bazylii, a wiosną rzodkiewki i koperek. Z kolei zimą polecamy zaserwować go z posiekanymi na drobno ogórkami kiszonymi. 
  • Jeśli lubicie wędzone smaki, możecie dodać do twarożku kilka kropel aromatu dymnego lub odrobinę wędzonej papryki w proszku. 
  • Polecamy spróbować również wegańskiego sera białego z dodatkiem czarnej soli kala namak, przeciśniętego przez praskę czosnku i nieaktywnych płatków drożdżowych.
  • Twarożek z migdałów można również przyrządzić w wersji na słodko. Wówczas polecamy zastąpić wodę napojem roślinnym, a zamiast wytrawnych przypraw dodać do niego odrobinę cynamonu i syropu daktylowego lub innego ulubionego słodzika.
  • Jeśli planujecie podać twarożek na Wielkanocnym stole może dodać do niego posiekany szczypiorek lub kiełki rzeżuchy. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Feta z migdałów – przepis

Obecnie można spotkać coraz więcej ciekawych pomysłów na przyrządzenie wegańskich zamienników dla nabiału w domu. Do ich przygotowania często wykorzystuje się orzechy takie jak nerkowce, migdały, orzechy laskowe czy brazylijskie lub rozmaite nasiona. Można z nich zrobić roślinne jogurty, mleka czy sery.

Na bazie migdałów najczęściej przygotowuje się wegańską fetę. Oprócz orzechów potrzeba do niej soku z cytryny, wody, oliwy i przypraw. Składniki blenduje się na gładką masę, a następnie odciska się z nadmiaru wody przy pomocy gazy. Tak przygotowany ser umieszcza się na kilkanaście godzin w lodówce, po czym piecze się go przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Można go wykorzystać do przygotowania pożywnych sałatek, kanapek czy warzywnych zapiekanek.

Czy migdały są zdrowe?

Choć migdały są dość kaloryczne – zawierają około 580 kcal w 100 gramach – zaleca się je spożywać nawet na diecie redukcyjnej. Są bowiem bogate w wiele substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zawierają one witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy czy witamina B6. Są również dobrym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu czy sodu. W migdałach znaleźć również można przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo nawet ich niewielka ilość zapewni uczucie sytości na długie godziny. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne