Turron

Ocena:

4.5 (164)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Hiszpański turron to prawdziwa rozkosz dla łasuchów. Turron to rodzaj nugatu z dużą dawką orzechów i bakalii, zamknięty pomiędzy dwoma cienkimi opłatkami. Choć deser turon nie jest szeroko znany poza Hiszpanią, to warto zrobić go we własnej kuchni. Zobaczcie jak  łatwo się do przygotowuje!

Składniki:

  • migdały  150 g

  • owoce kandyzowane  50 g

  • orzechy laskowe  100 g

  • pistacje  100 g

  • białka  5 szt.

  • miód  500 g

  • aromat migdałowy  1 kropla

  • wafle  10 szt.

  • olej rzepakowy  2 łyżki stołowe

Turron - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wszystkie orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Ważne, aby ich nie spalić, aby turron nie miał gorzkiego posmaku. W tym czasie miód podgrzewamy przez ok. 25 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przestudzone orzechy mieszamy z kandyzowanymi owocami i olejem. 

    migdały
  • Krok 2:

    Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do garnka, a ten wstawiamy do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek powoli wlewamy ciepły miód i ubijamy przez około 30 min, aż masa zyska kremową konsystencję. Masę na turron mieszamy z bakaliami, aromatem migdałowym i jeszcze chwilę ubijamy.

    Białka ubijanie
  • Krok 3:

    Połowę opłatków układamy obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy na grubo całą masą nugatową. Przykrywamy to resztą opłatków i zostawiamy do zastygnięcia na 24 godziny. Gotowy turron hiszpański kroimy na małe prostokąty lub kwadraty.

    turron

Porady

  • Turron robi się tradycyjnie na cienkich, prostokątnych opłatkach i to właśnie taki rodzaj wafli będzie najlepszy do tego przepisu. Jeśli jednak nie znajdziecie takich opłatków w sklepach, możecie użyć okrągłych andrutów lub nawet zwykłych wafli tortowych.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Turron – przepis

Turron to deser charakterystyczny dla kuchni hiszpańskiej. Przypomina on bardziej znany w Polsce nugat. Jest to potrawa przygotowana w okresie świąt Bożego Narodzenia, zgodnie z tradycją Hiszpanie dzielą się nią z osobami bliskimi przy składaniu życzeń. Słodkie kostki przykryte są opłatkiem (lub innymi cienkimi waflami). Nugat hiszpański powstaje z miodu i białka jaj, a środek pełen jest pysznych orzechów i owoców kandyzowanych.

Jak zrobić turron? Przepis jest czasochłonny – jego przygotowanie zajmie ponad godzinę, później deser musi zastygać w lodówce przynajmniej przez 24 godziny. Poświęcenie jednak takiego czasu zostanie wynagrodzone w postaci twardego, słodkiego i nietypowego przysmaku. Aby zrobić turron hiszpański należy zacząć od roztopienia miodu – z racji, że trzeba roztopić aż pół kilograma, należy spodziewać się, że potrwa to od 20 do 30 minut. Dobrze jest go od czasu do czasu zamieszać, aby go nie przypalić. Miód rozgrzewamy na małym ogniu! Orzechy należy uprażyć. Dzięki temu turron będzie smakował mocniej orzechowy aromat. Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie przenieść je nad gorąca kąpiel i dodać miód. Masę na turron należy ubijać kolejne 30 minut, aż składniki się połączą. Następnie dodać bakalie i wylać krem z jajek i miodu na blaszkę. Turron wstawić do lodówki – będzie gotowy do spożycia następnego dnia.

Kuchnia hiszpańska nie cieszy się szczególną popularnością w Polsce. Jest jednak bogata w aromatyczne i świeże dania! Turron hiszpański to jeden ze słabiej znanych deserów. Dużą popularnością cieszą się za do takie dania, jak: frittata, gazpacho, paella, czy słodkie churros. To te przepisy polecamy na pierwsze spotkanie z kuchnią z Półwyspu Iberyjskiego. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne