istock
4.49 (156)
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą to coś dla tych, którzy lubią zjeść smacznie, zdrowo i lekko. Ten przepis to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego prawdziwa uczta dla podniebienia, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia. Wystarczy tylko kilka prostych składników, a efekt jest wspaniały. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę z tuńczykiem w kilka minut!
tuńczyk 1 puszka
kukurydza konserwowa 1 puszka
czerwona cebula 1 szt.
sałata 1 szt.
pomidor 2 szt.
ogórek 1 szt.
oliwa z oliwek 4 łyżka stołowa
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ocet balsamiczny 2 łyżki stołowe
Przygotowanie składników sałatki: W tym czasie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, a cebulkę siekamy w cienkie piórka.
istock
Sos: Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Tuńczyka i kukurydzę odsączmy z zalewy. Układamy na talerzu sałatę, na niej warzywa, a na samym wierzchu tuńczyka. Wszystko polewamy przygotowanym sosem.
istock
Porady
- Do sałatki można użyć zarówno tuńczyka w sosie własnym, jak i w oleju. Jeśli decydujemy się na ten drugi wariant, możemy pominąć oliwę w sosie.
- W tym przepisie można użyć dowolnego rodzaju sałaty, zarówno masłowej, lodowej, jak i roszponki czy rukoli. Świetnie sprawdzi się też gotowy mix sałat w paczce.
- Sałatkę z tuńczykiem można wzbogacić chrupiącym akcentem w postaci grzanek lub uprażonych pestek słonecznika, lub dyni.
- Aby sałatka była bardziej treściwa, można dodać do niej ugotowane na twardo jajko.
- Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą powinna być przechowywana w lodówce i spożyta w ciągu maksymalnie 2 dni.
Sałatka z tuńczykiem to klasyka na imprezowych stołach. Ten przepis ma wielu fanów, dlatego doczekał się wielu różnorodnych wersji. Jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej treściwa, przygotujmy sałatkę z tuńczykiem i ryżem. Zamiast niego możemy też dodać ugotowany makaron, a nawet kaszę! W tym wypadku sos winegret zamieniamy na majonezowy lub jogurtowy.
Jeśli nie mamy pod ręką świeżych warzyw, z powodzeniem możemy dodać te z puszki, czyli kukurydzę, fasolę lub groszek. Do tuńczyka doskonale pasują też ogórki, zarówno kiszone, jaki i korniszony. Dobrym pomysłem będą też czarne lub zielone oliwki, a także kapary i suszone pomidory.
Innym pomysłem na sałatkę z tuńczykiem, jest owocowy akcent w postaci ananasa (świeżego lub takiego w syropie z puszki). To słodko-słone połączenie genialnie smakuje, a dodatkowo pięknie wygląda. Tuńczyk świetnie smakuje też w połączeniu z serem, dlatego warto wzbogacić sałatkę mozzarellą, fetą lub tartym parmezanem.
Jeśli chcemy aby sałatka z tuńczykiem wyglądała bardziej efektownie i elegancko, przygotujmy wersję warstwową. Taki przepis zawsze pięknie prezentuje się na stole, a nie wymaga wiele pracy. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, a następnie układać je piętrami jeden po drugim, najlepiej zachowując kontrast kolorystyczny.
Tuńczyk zdecydowanie lubi pieprz, więc możemy sypnąć go całkiem sporo. Oprócz tego do tuńczyka z puszki pasują wszelkiego rodzaju zioła, dlatego sałatkę warto wzbogacić świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Dodatkowo, do sosu możemy dodać 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, który świetnie podkręci smak sałatki.
Macie duży zapas tuńczyka w puszce i nie wiecie jak go wykorzystać? Dodajcie go do kanapek lub zróbcie z niego różnego rodzaju pasty do smarowania. Innym pomysłem może być makaron z tuńczykiem, na przykład w sosie pomidorowym lub śmietanowym. Z tuńczyka można też zrobić wariację na temat klasycznej carbonary.