dwa świeże filety z tuńczyka ( około 1cm grubość )
świeży tymianek
sok ze świeżej cytryny
oliwa z oliwek
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska
do podania z :
zgrillowanym serem kozim pleśniowym chevre
mieszanką sałat z sosem śródziemnomorskim
oraz podsmażonymi ziemniaczkami na masełku czosnkowym
Tuńczyk z grilla - mniam :) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zaczynamy od marynowania tuńczyka w świeżym tymianku , soku z cytryny i oliwie z oliwek i przyprawach.Odstawiamy do lodówki na 20 minut przed grillowaniem. W międzyczasie myjemy nasz miks sałatowy , mieszamy go z sosem śródziemnomorskim Knorra.Odstawiamy na bok , ziemniaki młode gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.Jak będą miękkie odcedzamy i podsmażamy na masełku czosnkowym.Tuńczyka grillujemy z obu stron po 2 minuty każda. Do sałatki możemy dodać również plasterek sera chevre lekko zgrillowanego. Smacznego