Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie to elegancki słodki drobiazg, który fantastycznie pasuje do schłodzonego, perlistego szampana.

Dodany przez:

Truskawki w czekoladzie

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag białej czekolady
  • po 1/2 szklanki kruszonych orzechów pekan, migdałów i pistacji
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od mycia truskawek, nie usuwamy szypułek, następnie dokładnie je osuszamy. To bardzo ważne, aby wysuszyć truskawki, bo na wilgotnych czekolada nie będzie się trzymać. Oba rodzaje czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Na pergaminie usypujemy kopczyki z orzechów, migdałów i wiórków kokosowych. Trzymając truskawki za szypułkę, zanurzamy je w gorzkiej czekoladzie, podnosimy i lekko przekręcamy, pozwalając, aby nadmiar czekolady ociekł do miski. W tym momencie można zanurzyć truskawki w białej czekoladzie lub wiórkach kokosowych, inne w po-kruszonych orzechach, migdałach lub pistacjach. Umieszczamy truskawki na pergaminie. Powtarzamy czynności do wyczerpania owoców. Truskawki w czekoladzie schładzamy ok. 15 min
czekolada deser truskawki letnie menu truskawki w czekoladzie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze