0,5 kg płatków owsianych górskich( bo te są najlepsze),
1 szklanka cukru,
4 łyżki kakao,
250 gram masła,
8-10 łyżek mleka 3%,
cukier waniliowy 16 gram,
ewentualnie jeszcze wiórki kokosowe do otaczania lub prażone pestki słonecznika.
Trufle z płatków owsianych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mleko zagotować z cukrem, masłem, wanilią, kakao, szczyptą soli. dodać płatki górskie, wymieszać, podgrzać 5 minut bardzo dokładnie mieszając, aby masa się nam nie przypaliła. gdy masa jest zbyt rzadka dodać mleka w proszku pełnego.
Można dodać kilka kropel aromatu rumowego. Maczając ręce w zimnej wodzie formujemy kulki i otaczamy w wiórkach lub słoneczniku ew. mielonych biszkoptach. Można też zrezygnować z panierki.
Tradycyjnie rozłożyć kulki na tacy, lekko zamrozić i przełożyć do woreczka foliowego, trzymać w chłodzie lub zamrozić gdy chcemy je wykorzystać w innym terminie