Trufle z płatków owsianych

Ocena:

4.48 (155)

  • 30 min.
stary dobry przepis:)

Składniki:

  • 0,5 kg płatków owsianych górskich( bo te są najlepsze),
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 250 gram masła,
  • 8-10 łyżek mleka 3%,
  • cukier waniliowy 16 gram,
  • ewentualnie jeszcze wiórki kokosowe do otaczania lub prażone pestki słonecznika.

Trufle z płatków owsianych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko zagotować z cukrem, masłem, wanilią, kakao, szczyptą soli. dodać płatki górskie, wymieszać, podgrzać 5 minut bardzo dokładnie mieszając, aby masa się nam nie przypaliła. gdy masa jest zbyt rzadka dodać mleka w proszku pełnego.
  • Można dodać kilka kropel aromatu rumowego. Maczając ręce w zimnej wodzie formujemy kulki i otaczamy w wiórkach lub słoneczniku ew. mielonych biszkoptach. Można też zrezygnować z panierki.
  • Tradycyjnie rozłożyć kulki na tacy, lekko zamrozić i przełożyć do woreczka foliowego, trzymać w chłodzie lub zamrozić gdy chcemy je wykorzystać w innym terminie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne