Trójkolorowa zupa z chrupiącymi warzywami

Ocena:

4.49 (181)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
Zupa z kolorowych ziemniaków, która wyjątkowo rzuca się w oczy. Przygotowanie wymaga trochę zachodu, ale efekt jest tego warty!

Składniki:

  • Składniki na trzy osobne zupy:
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • szklanka pokrojonych kartofli w jednym kolorze, np. fioletowym
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki śmietany
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • do podania: tarty parmezan

Trójkolorowa zupa z chrupiącymi warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy już zmiękną, dodajemy kartofle i podsmażamy 2–3 min.
  • Dolewamy bulion, przyprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Przykrywamy i gotujemy, aż kartofle będą miękkie.
  • Dodajemy śmietanę, sok i skórkę otartą z cytryny. Miksujemy wszystko na gładki krem.
  • Pozostałe dwie zupy gotujemy w ten sam sposób, korzystając z kartofli w innym kolorze.
  • Podajemy, wlewając chochlę zupy każdego koloru na talerz i lekko ją zakręcamy, aby powstały smugi.
  • Posypujemy odrobiną startego parmezanu i chipsami z kartofli lub innych warzyw.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne