Trifle malinowo-brzoskwiniowy

Pyszny deser dla wielbicieli bitej śmietany, owoców i chrupiących dodatków - trifle jest prosty i naprawdę znakomity.

Dodany przez: mojegotowanie

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • krem waniliowy:
  • 1 l mleka
  • laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół
  • 6 żółtek
  • 20 dag cukru
  • trifle:
  • 45 dag malin świeżych lub mrożonych
  • 40 dag brzoskwiń z puszki
  • 60 ml syropu z brzoskwiń
  • 180 ml słodkiego sherry
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 20 podłużnych biszkoptów

Przygotowanie

  1. Na krem: mleko z dodatkiem wanilii doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy.
  2. Żółtka z cukrem ubijamy na bladożółtą masę. Stopniowo wlewamy gorące mleko do żółtek i mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
  3. Przecedzamy przez sitko i przekładamy z powrotem do rondla. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa uzyska konsystencję budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Trifle: 30 dag malin, kawałki brzoskwiń zalewamy syropem z brzoskwiń oraz sherry i odstawiamy na ok. 1 godz. Śmietanę ubijamy.
  5. Owoce rozdzielamy do 10 pucharków o pojemności 250 ml. Układamy po dwa połamane biszkopty i skrapiamy sokiem z sherry.
  6. Kolejną warstwę powinien stanowić krem waniliowy. Przykrywamy desery bitą śmietaną i dekorujemy resztą malin. Schładzamy w lodówce ok. 4 godz.
deser bita śmietana maliny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze