Tradycyjnie pieczona karkówka

tradycyjnja, aromatyczna i smaczna.

Dodany przez: lucyna

Tradycyjnie pieczona karkówka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 kg karkówki
  • 1,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól gruboziarnista
  • pieprz mielony
  • kminek mielony
  • gwiazdki anyżu
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie

  1. Surowe mięso z karkówki płuczemy i osuszamy. Nastepnie mięso naciaramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Natarte mięso przyprawami wkładamy do pojemnika , dodajemy oliwę i przykrywamy go pokrywą. Tak przyprawione mięso odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Przed pieczeniem mięso wyjmujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy zalewą z mięsa , przykrywami i pieczemy w piekarniku 90 min w temp.220 C. Podajemy pokrajane w plastry z chrzanem, sosem, czerwonym winem. Smacznego!
mięso czosnek przekąska olej karkówka zioła prowansalskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze