Tradycyjna szarlotka domowa

super

Dodany przez: karola8842

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 1.5 z 2 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • • 3 szklanki mąki
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • • 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia
  • • 1 cukier waniliowy
  • • 250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
  • • 3 żółtka
  • • 1 całe jajko
  • Jabłka:
  • • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
  • • około 12 łyżeczek cukru
  • • 1 cukier waniliowy
  • • 5 -10 dag rodzynek
  • • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
jajka deser jabłka cynamon
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze