Tosty francuskie z Nutridrink Protein.

Tosty francuskie z sosem z owoców leśnych i lodami jogurtowymi

Ocena:

4.53 (180)

Mięciutkie w środku, o chrupiącej skórce, polane sosem z owoców leśnych i podane z domowymi lodami jogurtowymi.. takie tosty francuskie proponuje Wam autorka bloga Kuchnia-Marty.pl

Składniki:

  • Składniki na tosty:
  • 1 chałka drożdżowa
  • 2 rozbełtane jajka
  • 2 Nutridrinki waniliowe (2 x 125 ml)
  • 1 laska wanilii
  • Składniki na sos z owoców leśnych:
  • 200 g mrożonych owoców leśnych
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 Nutridrink owoce leśne (125 ml)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kora cynamonu
  • Składniki na lody jogurtowe:
  • 1 Nutridrink o smaku truskawkowym (125 ml)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 75 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

Tosty francuskie z sosem z owoców leśnych i lodami jogurtowymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie lodów: Nutridrink o smaku truskawkowym, jogurt i ziarna wanilii razem miksujemy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, łączymy z masą jogurtową i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną masę przekładamy do misy maszyny do lodów, zamykamy i ukręcamy/ucieramy lody. Oczywiście takie lody możecie przygotować również bez maszynki! Schłodzoną masę należy co godzinę wyjąć z zamrażarki, dokładnie wymieszać i ponownie schować. Proces trzeba powtórzyć minimum 3 razy.
  • Przygotowanie sosu z owoców leśnych: W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę, owoce i cukier. Gotujemy ok. 5 minut po czym wyjmujemy z sosu anyż i cynamon, a owoce przecieramy przez sito (można też zmiksować). Gdy sos wystygnie dodajemy do niego Nutridrink o smaku owoce leśne – miksujemy. Gdyby sos był zbyt gesty można dodać trochę wody.
  • Przygotowanie tostów: Chałkę kroimy w pajdy. W misce mieszamy/bełtamy jajka z Nutridrinkami i ziarnami wanilii. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Pajdy drożdżówki moczymy w masie jajecznej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe tosty odkładamy na papierowy ręcznik. Tosty podajemy polane sosem z owoców leśnych i z gałką lodów.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

*Żywienie medyczne to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i należy je stosować pod nadzorem lekarza

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne