Tosty francuskie z sosem z owoców leśnych i lodami jogurtowymi
Marta Babaczyk Kuchnia-Marty.pl
Ocena:
4.53
(180)
Mięciutkie w środku, o chrupiącej skórce, polane sosem z owoców leśnych i podane z domowymi lodami jogurtowymi.. takie tosty francuskie proponuje Wam autorka bloga Kuchnia-Marty.pl
Składniki:
Składniki na tosty:
1 chałka drożdżowa
2 rozbełtane jajka
2 Nutridrinki waniliowe (2 x 125 ml)
1 laska wanilii
Składniki na sos z owoców leśnych:
200 g mrożonych owoców leśnych
150 ml wody
1 łyżka cukru
1 Nutridrink owoce leśne (125 ml)
1 gwiazdka anyżu
1 kora cynamonu
Składniki na lody jogurtowe:
1 Nutridrink o smaku truskawkowym (125 ml)
500 g jogurtu naturalnego
50 ml śmietany kremówki 36%
1 laska wanilii
75 g cukru pudru
Dodatkowo:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Tosty francuskie z sosem z owoców leśnych i lodami jogurtowymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie lodów:
Nutridrink o smaku truskawkowym, jogurt i ziarna wanilii razem miksujemy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, łączymy z masą jogurtową i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Schłodzoną masę przekładamy do misy maszyny do lodów, zamykamy i ukręcamy/ucieramy lody.
Oczywiście takie lody możecie przygotować również bez maszynki! Schłodzoną masę należy co godzinę wyjąć z zamrażarki, dokładnie wymieszać i ponownie schować. Proces trzeba powtórzyć minimum 3 razy.
Przygotowanie sosu z owoców leśnych:
W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę, owoce i cukier. Gotujemy ok. 5 minut po czym wyjmujemy z sosu anyż i cynamon, a owoce przecieramy przez sito (można też zmiksować). Gdy sos wystygnie dodajemy do niego Nutridrink o smaku owoce leśne – miksujemy. Gdyby sos był zbyt gesty można dodać trochę wody.
Przygotowanie tostów:
Chałkę kroimy w pajdy. W misce mieszamy/bełtamy jajka z Nutridrinkami i ziarnami wanilii.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Pajdy drożdżówki moczymy w masie jajecznej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe tosty odkładamy na papierowy ręcznik.
Tosty podajemy polane sosem z owoców leśnych i z gałką lodów.
Udostępnij:Udostępnij
Notka redakcyjna
*Żywienie medyczne to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i należy je stosować pod nadzorem lekarza