4.17 (272)
Tortilla hiszpańska, inaczej tortilla de patatas lub tortilla española, to omlet z ziemniakami, choć z wyglądu przypomina raczej pulchne, rumiane ciasto niż danie z jajek. Można serwować ją o każdej porze dnia – na śniadanie, obiad, kolację lub w formie przekąski. Powstaje ze składników, które każdy ma w domu. Wystarczą jajka i ziemniaki, czasem dodaje się też cebulę. Zobaczcie, jak powstaje idealna hiszpańska tortilla.
ziemniaki 350 g
cebula 1 szt.
olej 50 ml
jajka 4 szt.
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta
Zdejmujemy łupinkę z cebuli (żółtej lub białej, można też wykorzystać szalotki). Kroimy ją w piórka (lepiej nie siekać jej zbyt drobno, bo może się zbyt szybko zrumienić na patelni). Obieramy, myjemy i osuszamy ziemniaki. Dzielimy je na pół (lub na ćwiartki, jeśli są spore) i kroimy w cienkie plasterki. Najlepiej wybrać odmianę o niższej zawartości skrobi, żeby podczas obróbki termicznej talarki całkiem się nie rozpadły, tylko zachowały kształt. Dzięki temu hiszpańska tortilla ładnie wygląda po przekrojeniu i ma odpowiedną strukturę.
Rozgrzewamy na patelni połowę oleju (można go wymieszać z oliwą lub masłem klarowanym). Wrzucamy ziemniaki. Smażymy je przez mniej więcej 15 minut na średnim ogniu, do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W połowie tego czasu dodajemy cebulę. Posypujemy ją szczyptą soli, żeby szybciej uwolniła soki. Powinna się ładnie zeszklić, uważajmy, żeby jej nie przypalić. Na tym etapie możemy też dorzucić inne składniki, na przykład czosnek lub plasterki chorizo. Zdejmujemy patelnię z ognia i lekko studzimy jej zawartość.
Wybijamy jajka do dużej miski (powinny się w niej zmieścić wszystkie składniki na tortilla de patatas). Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu. Roztrzepujemy je. W przypadku omletu lepiej użyć do tego widelca niż rózgi kuchennej. Jajka stają się dzięki temu puszyste. Dodajemy do nich przestudzone ziemniaki z cebulką. Delikatnie mieszamy całość.
Rozgrzewamy pozostały olej na patelni o średnicy 24 cm (jej rozmiar ma znaczenie – tortilla hiszpańska powinna być dosyć gruba, wyglądać bardziej jak ciasto niż omlet). Wlewamy masę jajeczną z ziemniakami. Smażymy ją przez około 5 minut, aż zetnie się od spodu na tyle, że da się ją przekręcić na drugą stronę, nie ryzykując, że się rozpadnie.
Podważamy spód omletu łopatką, upewniając się, że z łatwością odchodzi od dna patelni. Przykrywamy ją dużym talerzem lub deską do krojenia, po czym odwracamy do góry nogami, żeby tortilla z ziemniakami wylądowała na płaskiej powierzchni. Ostrożnie zsuwamy ją z powrotem na patelnię i smażymy przez kolejne 5 minut, aż całkiem się zetnie. Możemy wbić w środek wykałaczkę, żeby przekonać się, czy omlet jest gotowy.
Dzielimy gotową tortillę na porcje w kształcie trójkątów. Serwujemy ze świeżym pieczywem lub grzanką. Warto posypać ją parmezanem i udekorować kolendrą, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i po wystudzeniu.
Porady
- Tortilla ziemniaczana powinna być przygotowana z jajek najwyższej jakości – najlepiej ekologicznych, od kur z wolnego wybiegu. Starajmy się nie używać produktu, który zbyt długo leżakował w lodówce. Podpowiadamy, jak sprawdzić świeżość jajka szybkimi sposobami.
- Z patatas, czyli ziemniaków, powstanie nie tylko pyszna tortilla hiszpańska. Przepisy z Półwyspu Iberyjskiego pozwalają także stworzyć takie cuda jak pulpo a la gallega, patatas bravas lub czosnkowe ziemniaczki patatas alioli.
- Tortilla española dobrze smakuje też na zimno (można zabrać ją na piknik lub na lunch do pracy), ale jeśli chcemy odgrzać porcję omletu, możemy ponownie podsmażyć go na patelni z odrobiną oliwy. Uważajmy jednak, żeby nadmiernie go nie wysuszyć.
Tortilla z ziemniaków to dobry pomysł na obfite śniadanie lub lunch. Na Półwyspie Iberyjskim serwowana jest właściwie o każdej porze dnia. Od tego między innymi zależy, jakie dodatki towarzyszą potrawie. Rankiem warto serwować ją z bagietką i warzywami, na przykład w formie lekkiej sałatki z zielonych liści. Może też stanowić jeden z elementów tapas, czyli hiszpańskich przekąsek. W ramach dodatków uzupełniających lunch, obiad lub kolację proponujemy podanie:
Nie można zapomnieć o odpowiednich napojach, serwując kolację, gdzie główną rolę gra tortilla de patatas. Przepis w hiszpańskim stylu najlepiej łączy się z czerwonym winem (na przykład ze szczepu tempranillo).
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.