Tortilla z tuńczykiem.

Potrawa, której nauczyłam się od szefa kuchni z Krakowa. Moi goście byli zachwyceni.

Dodany przez: msewka

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • * 5 okrągłych tortilli o śr. 32 cm
  • * 1 opakowanie serka mascarpone
  • * 2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju
  • * 2 pomidory
  • * 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • * 20 dag duszonego z czosnkiem szpinaku
  • * sałata do dekoracji

Przygotowanie

  1. Tortille smarujemy serkiem mascarpone (dokładnie smarujemy także brzegi). Tuńczyka osączamy z oleju, pomidory należy sparzyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Suszone pomidory osączyć z oleju (olej można wykorzystać do sałatek lub smażenia-jest bardzo aromatyczny). Uduszony szpinak osączyć. Na każdej tortilli rozkładać po trochu tuńczyka, szpinaku, pomidorów w kostkę i dookoła ułożyć suszone pomidory. Zwijać dość ciasno jak naleśnik i kroić ukośne plastry ok. 1,5 cm szerokości (nie przyciskać noża, by farsz nie wypłynął a kawałki nie były wygniecione, nóż ma być bardzo ostry ). Układać fantazyjnie na półmisku. Ozdobić sałatą i zieleninką.
  2. Nie spotkałam jeszcze osoby, której by ta tortilla nie smakowała. Bardzo fajna odmiana na przyjęcie, nawet dzieciaki zajadały ze smakiem.
sniadanie ryby przekąska kolacja tortilla tuńczyk na przyjęcie dla gości
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze