Tortilla domowa

Tortilla domowa to szybkie i bardzo efektowne danie, które zachwyci twoich znajomych.

Dodany przez: Adrix

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • filet z kurczaka
  • 2 papryki
  • 1 duży pomidor
  • 2 cebule
  • 5 ząbek czosnku
  • 5 łyżek wody
  • ogórek zielony
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml majonezu
  • 20 dag mąki
  • szklanka wody
  • łyżka smalcu
  • chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Na początku pokrój cebulęi paprykę w drobną kostkę, a następnie wrzuć je na patelnie i smaż około 5 minut. Następnie dodaj pokrojony w drobne paski filet z kurczaka. Smaż następne 5 minut. Po usmażeniu składników dodaj obraną ze skórki pomidor i dolej 5 łyżek wody. Smaż pod przykryciem tak długo aż papryka będzie miękka. Na końcu dodaj drobno skrojony czosnek (2 ząbki) i przyprawy do smaku.
  2. Aby wykonać ciasto na tortillę należy wymieszać smalec z mąką i wodą. Ciasto powinno przypominać bardzo gęstą śmietanę. Tak przygotowane ciasto podziel na kilka części i smaż na patelni formując wcześniej z nich koła o średnicy waszej patelni. Smaż bez oleju z dwóch stron.
  3. Żeby tortilla nie była zbyt sucha i mdła należy posmarować ją sosem czosnkowych, który zrobicie z utartego ogórka zielonego, śmietany, majonezy i bardzo drobno pokrojonego czosnku (3 ząbki).
  4. Tortille smarować sosem i na połowie tortilli rozsmarować farsz. Życzę smacznego.
sniadanie przekąska tortilla domowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze