Tortilla chips - pikantne nachosy

Chrupiące i pikantne, najlepsze z sosem meksykańskim lub guacamole

Dodany przez: Crispy Biscuits

Tortilla chips - pikantne nachosy

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • (duża miska nachosów - ok. 150-160 szt.)
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki kukurydzianej,
  • 240 ml wody,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 3 płaskie łyżeczki soli (użyłam morskiej),
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1,5 łyżeczki cayenne (chili),
  • 2 łyżeczki papryki ostrej

Przygotowanie

  1. Wymieszać oba rodzaje mąki, dodać przyprawy. Wodę zagotować z olejem, przelać do ciasta i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie, zagnieść jednolite ciasto. Blat delikatnie posypać mąką i bardzo cienko rozwałkować ciasto. Pociąć je na paski szerokości 4-5 cm i wykrawać trójkąty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nachosy układać blisko siebie (nie rosną). Piec 8 min. w temp. 200°C z termoobiegiem. Podawać z ulubionym sosem.
przekąski przekąska chipsy nachosy chrupki tortilla chips
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze