Tortilla z mięsem mielonym

Ocena:

4.5 (143)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tortilla z mięsem mielonym to polska wariacja na temat kuchni meksykańskiej, dla której charakterystyczne są ostre i wyraziste w smaku dania. Podana na obiad to świetna propozycja na proste w przygotowaniu, a zarazem nietuzinkowe danie. Sprawdzi się również jako doskonała przekąska na imprezę. Najlepiej smakuje serwowana z salsą pomidorową. Poniżej podajemy przepis na tortillę klopsikami.   

Składniki:

  • mięso mielone wołowe  500 g

  • jajka  1 szt.

  • bułka tarta  50 g

  • papryka ostra  2 g

  • słodka papryka  2 g

  • kumin (kmin rzymski)  10 g

  • oregano  5 g

  • czosnek granulowany  2 g

  • cebula granulowana  2 g

  • sól  15 g

  • pieprz  15 g

  • olej  16 ml

  • czosnek  2 ząbek

  • papryka  1 szt.

  • czerwona cebula  2 szt.

  • pomidory w puszce  240 g

  • papryka chili  1 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • awokado  1 szt.

  • limonka  4 szt.

  • sałata rzymska  500 g

  • tortilla  8 szt.

  • kwaśna śmietana  80 g

  • kolendra  10 liści

  • pomidorki koktajlowe  250 g

Tortilla z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sos do tacos: cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej i podduszamy. Dalej dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, sól (2 g) i pieprz (2 g), a także rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Całość gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu.

    cebula czerwona krojenie
  • Krok 2:

    Klopsiki: mięso mielimy w maszynce, wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, przyprawą ziołową, 2 łyżkami sosu do tacos oraz solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy 24 klopsiki. Smażymy je ze wszystkich stron ok. 8 min.

    mięso mielone-klopsy
  • Krok 3:

    Salsa pomidorowa: patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy, wrzucamy pomidorki i podsmażamy, aż na skórce pojawią się ciemne paski. Kiedy ostygną, mieszamy z czosnkiem granulowanym, cebulą granulowaną, resztą oliwy, sokiem z limonki (pół jednej limonki), kolendrą, solą i pieprzem.

    smażone pomidorki koktajlowe
  • Krok 4:

    Awokado: myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a potem miąższ, skrapiamy natychmiast sokiem z połowy jednej limonki, oprószamy solą i pieprzem, dokładnie rozgniatamy widelcem.

    awokado
  • Krok 5:

    Pozostałe składniki: liście sałaty rzymskiej i kolendrę myjemy i delikatnie osuszamy. Sałatę kroimy w paski, a kolendrę siekamy. Ścieramy ser żółty (cheddar) na dużych oczkach.

    sałata rzymska krojenie
  • Krok 6:

    Tortille z mięsem mielonym: placki podpiekamy na suchej patelni. Smarujemy pastą z awokado, nakładamy klopsiki, salsę pomidorową, paski sałaty, polewamy sosem do tacos, nakładamy kleks śmietany lub jogurtu, posypujemy serem i kolendrą. Zawijamy, podajemy z cząstkami limonki do pogryzania.

    Tortilla

Porady

  • W przepisie używamy gotowej tortilli, ale warto przygotować samodzielnie domową tortillę, która jest bardzo prosta i mało czasochłonna, a do tego o niebo zdrowsza.
  • Kwaśną śmietanę można zastąpić jogurtem typu bałkańskiego.
  • Zamiast sera typu cheddar możemy wykorzystać goudę lub mozzarellę.
  • Do tortilli z mięsem mielonym możemy dodać również kukurydzę i fasolę czerwoną – te dwa składniki bardzo dobrze komponują się z danami kuchni meksykańskiej.
  • Zamiast wołowego mięsa możemy wykorzystać wieprzowe (np. z łopatki lub z szynki) lub drobiowe.
  • Jeśli mamy mniej czasu to nie musimy formować klopsików, wystarczy podsmażyć mięso mielone i w takiej formie dodać do tortilli.
  • Można też zrobić tortillę zapiekaną z mięsem mielonym – wtedy mamy pewność, że wszystkie składniki będą ciepłe. Wsadzamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 8–10 minut.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tortilla z mięsem mielonym – danie kuchni meksykańskiej 

 

Tortilla z mięsem mielonym jest jednym z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej, w której dominują wyraziste i mocno ostre smaki. Kuchnia ta opiera się na kukurydzy, roślinach strączkowych oraz paprykach (zwłaszcza ostrych), a także tortilli, czyli plackach, zwykle przygotowywanych z mąki pszennej, ale także z kukurydzianej. Papryczka chilli dodawana jest niemal do każdego dania. Popularną przyprawą jest także czosnek – świeży, sproszkowany lub granulowany. W kuchni meksykańskiej często spotykane są także inne przyprawy – kminek, oregano i kolendra. Wśród typowych dań kuchni meksykańskiej można wyróżnić: burrito, guacamole, nachos, tacos, salsę, chilli con carne.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne