tortellini_z_sosem_marinara_i_kurczakiem

Tortellini z sosem Marinara i kurczakiem

Ocena:

4.52 (186)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
Smaczne urozmaicenie codziennych obiadów

Składniki:

  • Sos Marinara:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • gałązka świeżego oregano
  • pieprz, sól
  • suszona papryczka chili;
  • Marynata ziołowa:
  • 2 cebule dymki
  • łyżka drobno posiekanych świeżych ziół
  • (ja wykorzystałam tymianek, oregano i zieloną pietruszkę)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • pieprz, sól;
  • 30 dkg fileta z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie tortellini prosciutto 250 g
  • do posypania ser żółty i listki tymianku

Tortellini z sosem marinara i kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Posiekaną dymkę wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka zalać marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. Smażyć na średnim ogniu aż sos zgęstnieje.
  • Mięso podsmażyć i dodać do sosu pomidorowego. Przykryć i dusić przez około 20 minut. Pod koniec dodać posiekane świeże oregano.
  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Odcedzić i wymieszać z sosem.
  • Podawać posypane tartym żółtym serem i listkami tymianku.
  • Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne