Tort z kremem słonecznikowym

Słodka pokusa:)

Dodany przez: afrodyta

Tort z kremem słonecznikowym

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka - oddzielić białko od zółtka
  • 125 gr cukru
  • 125 gr mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem słonecznikowy:
  • 30 deko słonecznika
  • 180 gr margaryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka mleka słodzonego
  • 1 kostka masła
  • Krem puszek:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelantyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śnieżka

Przygotowanie

  1. Przygotować tort - ciasto: białko ubić z szczyptą solą na sztywną masę.Dodać cukier i ubijać dalej. Wylączyć mikser i dalej ubijać ręcznie. Dodawać po jednym zółtku, mieszać. Proszek wymieszać z mąką i dodawać warstwami do masy.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temp. 150 stC ok. 35 minut.
  3. Przygotować krem słonecznikowy:
  4. Margarynę, cukier waniliowy i cukier puder i mleko ugotować, wsypać słonecznik. Tą masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w temp. 180stC, nie spalić! Wystudzić, pokruszyć i odstawić najlepiej na noc do ostudzenia.
  5. Mleko słodzone w puszce ugotować na karmel (ok 3 godz) wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła, dodać karmel i słonecznik. Dać na biszkopt.
  6. Krem puszek:
  7. Żelantynę rozpuścić w 5 łyżkach wody. Ogrzać, ale nie ugotować. Zmiksować z śnieżką i dodać smietanę, dalej miksować. Tą masę wlać na ciasto.
  8. Włożyć do lodówki.
deser ciasto krem słonecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze