Tort z czekoladą i galaretką wiśniową

Ocena:

4.52 (184)

  • 60 min.
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: ok. 30 minut
Porcja: 520 kcal

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 i 3/4 kostki masła (35 dag)
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • paczka budyniu waniliowego (10 dag)
  • 1/2 l mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • galaretka wiśniowa (10 dag)
  • 1–2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag orzechów laskowych
  • jajeczka z marcepanu

Tort z czekoladą i galaretką wiśniową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: oddzielone od białek żółtka utrzeć z cukrem (4 łyżki cukru odłożyć) i skórką z cytryny. Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. 1/2 kostki masła stopić w rondelku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać na masę żółtkową. Mieszając, wlewać powoli lekko przestudzone masło. Utrzeć gładkie ciasto. Biszkopt przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec około 30 minut w temp. 180°C. Ciasto ostudzić, przekroić na dwa placki.
  • Nadzienie: budyń ugotować z mlekiem i odłożonym cukrem. Ostudzić. Resztę masła oraz połamaną na kawałki czekoladę stopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Do masy czekoladowej dodawać po łyżce budyń, wymieszać na gładki krem. Galaretkę przygotować według instrukcji. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
  • Spodnią część ciasta włożyć do tortownicy, zapiąć obręcz. Rozsmarować na nim tężejącą galaretkę, a na niej 1/3 kremu. Przykryć drugą częścią ciasta. Docisnąć, odstawić do stężenia. Obręcz zdjąć, cały tort l posmarować kremem.
  • Z reszty kremu zrobić szprycą rozetki. Czekoladę stopić z masłem, wylać na lekko zwilżoną tacę, dobrze wystudzić w lodówce. Nożykiem (np. do cytrusów) ścierać wiórki, posypać nimi tort. Ozdobić marcepanowymi jajkami i posiekanymi orzechami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne