Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: ok. 30 minut
Porcja: 520 kcal
Składniki:
6 jajek
1 i 3/4 kostki masła (35 dag)
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
paczka budyniu waniliowego (10 dag)
1/2 l mleka
tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
łyżeczka skórki startej z cytryny
galaretka wiśniowa (10 dag)
1–2 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki masła
5 dag orzechów laskowych
jajeczka z marcepanu
Tort z czekoladą i galaretką wiśniową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: oddzielone od białek żółtka utrzeć z cukrem (4 łyżki cukru odłożyć) i skórką z cytryny. Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. 1/2 kostki masła stopić w rondelku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać na masę żółtkową. Mieszając, wlewać powoli lekko przestudzone masło. Utrzeć gładkie ciasto. Biszkopt przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec około 30 minut w temp. 180°C. Ciasto ostudzić, przekroić na dwa placki.
Nadzienie: budyń ugotować z mlekiem i odłożonym cukrem. Ostudzić. Resztę masła oraz połamaną na kawałki czekoladę stopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Do masy czekoladowej dodawać po łyżce budyń, wymieszać na gładki krem. Galaretkę przygotować według instrukcji. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Spodnią część ciasta włożyć do tortownicy, zapiąć obręcz. Rozsmarować na nim tężejącą galaretkę, a na niej 1/3 kremu. Przykryć drugą częścią ciasta. Docisnąć, odstawić do stężenia. Obręcz zdjąć, cały tort l posmarować kremem.
Z reszty kremu zrobić szprycą rozetki. Czekoladę stopić z masłem, wylać na lekko zwilżoną tacę, dobrze wystudzić w lodówce. Nożykiem (np. do cytrusów) ścierać wiórki, posypać nimi tort. Ozdobić marcepanowymi jajkami i posiekanymi orzechami