Tort truskawkowy

W ocenie przyjaciół pyszny tort.

Dodany przez: Piotr Z

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto
  • 1)niepełna szklanka mąki pszennej
  • 2)około 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3)niepełna szklanka cukru pudru
  • 4)3,5 płaskich łyżek cukru kryształu
  • 5)4 jajka
  • 6)6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 7)5 płaskich łyżek soku z cytryny (3 cytryny)
  • 8)1 łyżeczka od herbaty zapachu waniliowego
  • Krem truskawkowy do tortu.
  • 1)3 torebki kremu waniliowego do tortu dr. „Oetkera”
  • 2)2,5 szklanki musu truskawkowego
  • 3)1,5 łyżki soku z cytryny.
  • 4)250g masła miękkiego
  • 5)50g.margaryny twardej
  • 5)niepełna szklanka cukru pudru
  • 6)2,5 łyżki spirytusu

Przygotowanie

  1. Sporządzenie ciasta:
  2. 1)Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, żółtka ucieramy z cukrem kryształem. Łączymy powyższe składniki i dodajemy zapach oraz sok z cytryny i miksujemy.
  3. 2)Ubijamy pianę z ochłodzonych białek i delikatnie mieszamy z ciastem.
  4. 3)wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. posmarowanej masłem i opudrowanej bułką tartą i pieczemy przez około 40 minut w temp. około 160 ºC.
  5. Poncz:
  6. Bierzemy szklanka wrzącej wody zaparzamy w niej czarną herbatę Express dodajemy 7,5 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli esencji waniliowej i 1 czubatą łyżkę spirytusu.
  7. Sporządzenie kremu
  8. 1)Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
  9. 2)miksujemy około 3/4 kg truskawek (2,5 szklanki musu), a resztę truskawek odkładamy do dekoracji.
  10. 3)„Krem waniliowy dr. Oetkera” rozprowadzamy w musie truskawkowym, dodajemy sok z cytryny, spirytus i miksujemy, masło miękkie oraz margarynę twardą ucieramy z cukrem pudrem, oba kremy łączymy.
  11. Uwaga! Do wytworzenia kremu nie stosować tylko masła miękkiego, lub tylko masła roślinnego w kostce, ponieważ wtedy krem bardzo łatwo rozpuszcza się w temperaturze pokojowej; Do wytworzenia kremu dobrze jest wykorzystać masło miękkie oraz margarynę twardą w podanych wyżej proporcjach
  12. Można wykorzystać tylko margarynę twarda, ale wtedy krem będzie zbyt sztywny.
  13. 4)Schładzamy krem 4 godziny.
  14. 5)Tort przecinamy ostrym nożem na 3 blaty i na każdym blacie tortu nasączonym ponczem rozsmarowujemy krem(około 8 czubatych łyżek).
  15. 6)Ozdabiamy boki tortu kremem i wiórkami z czekolady białej,
  16. a „koronę” tortu różyczkami z kremu przy pomocy szprycy.
  17. 7)Na różyczkach układamy truskawki.
  18. 8)Do dekoracji tortu można też wykorzystać „Krem śmietankowy dr. Oetkera” w torebkach lub krem z bitej śmietany.
deser truskawki biszkopt krem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze