Tort szwardzwaldzki

Najbardziej znany niemiecki tort- Schwarzwälder Kirschtorte-.

Dodany przez: Jakob

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Okragla forma do pieczenia
  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. maki pszennej (moze byc krupczatka), z tej ilosci maki odjac 3 lyzki i zastapic
  • 3 lyzki kakao
  • 2 lyzaczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego pomaranczowego
  • Krem:
  • 1/2 litra kremowki
  • 2 opakowania utrwalacza do smietany
  • 3 lyzki cukru pudru
  • olejek badz cukier waniliowy
  • paczka wisni mrozonych (ca 700 g)
  • gorzka czekolada
  • troche alkoholu i soku z wisni ( sok powstanie podczas rozmrazania sie sie wisni)

Przygotowanie

  1. Wisnie rozmrazamy na 2 godziny przed rozpoczeciem pieczenia.
  2. BISZKOPT: bialka ubic na sztywno (mozna dodac szczypte soli), zoltka ubic z cukrem az zbieleja. Do ubitych bialek dodac zoltka z cukrem i delikatnie wymieszac. Do masy przesiac obie maki i kakao. Delikatnie wymieszac, dodac proszek do pieczenia i olejek, rowniez wymieszac. Wstawic do pieca na 180 st. C, wyjac jak boki biszkoptu beda odchodzic od brzegu formy, po ca 25-30 minutach.
  3. Biszkopt ostudzic podzielic na 3 platy. Kazdy z nich nasaczamy alkoholem i sokiem z wisni.
  4. Smietane ubijamy z cukrem pudrem, olejkiem i utrwalaczem.
  5. Na pierwszy blat biszkopru dajemy 1/3 smietany, na to wisnie jedna przy drugiej (nalezy zostawic kilka wisni do ozdobienia tortu), przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynnosc, przykrywamy trzecim blatem. Nastepnie tort "smarujemy" reszta smietany, boki ozdabiamy starta czekolada, gore tortu zdobimy wg. uznania.
deser wiśnie biszkopt kremówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze