Tort śledziowy

Ocena:

4.48 (167)

  • 20 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 415 kcal
Składniki 8 porcji

Składniki:

  • 2 plastry okrągłego chleba (o średnicy ok. 18 cm, ukrojone ze środka bochenka)
  • 3–4 ugotowane ziemniaki
  • 10 dag masła
  • 2 cebule
  • 40 dag twarożku
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 4–5 łyżek majonezu
  • 6 filetów z matiasów
  • sok z cytryny
  • 2–3 fileciki anchois
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3–4 gałązki koperku
  • Pieprz ziołowy PRYMAT
  • sól

Tort śledziowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebule obrać. Jedną posiekać, drugą pokroić w piórka. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Masło utrzeć z anchois. Twarożek wymieszać ze śmietaną, majonezem, natką pietruszki i posiekaną cebulą. Doprawić sokiem, solą i pieprzem ziołowym, wymieszać.
  • Plaster chleba posmarować połową masła, ułożyć ziemniaki. Rozsmarować część masy serowej. Ułożyć 4 filety z matiasów.
  • Wierzch tortu przykryć drugim plastrem chleba. Posmarować resztą masła i masy serowej. 2 filety z matiasów pokroić, ułożyć na torcie. Przybrać piórkami cebuli i koperkiem. Tort można też udekorować kawiorem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne