tort serowy

Ocena:

4.5 (191)

  • 60 min.
smacznego

Składniki:

  • składniki
  • Ciasto:
  • 3 jaja
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 50g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kg sera śmietankowego 'Zielona łąka'
  • 500 ml smietany kremówki
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 garście rodzynek
  • 2 łyżeczki żelatyny

Tort serowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • sposób przygotowania
  • Przygotowujemy ciasto. Ubijamy jaja z cukrem i szczypta soli do bialosci, dodajemy maslo i maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 st okolo 30 min.
  • Gotowe ciasto kroimy na pół, dolną część nasączamy syropem z brzoskwiń,
  • Ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy ser i cukier puder,
  • Brzoskwinie kroimy, rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, rozrabiamy żelatynę i wszystko łączymy z masą serową.
  • Dół ciasta smarujemy 1/2 kremu, tworząc kopiec.
  • Górę ciasta kroimy w trójkąty, układamy na masie serowej.
  • Drugą połową kremu przykrywamy ciasto.
  • Zdobimy brzoskwiniami i rodzynkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne