TORT SAMOCHODZIK

Synus był tortem zachwycony! (goście również)...

Dodany przez: lucyna19

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 5 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 10 jaj,
  • 25 dkg cukru kryształu,
  • 1 szklanka maki pszennej,
  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • MASA CHAłWOWA:
  • 10 dkg chałwy,
  • 2 żółtka,
  • pół szkl mleka,
  • cukier waniliowy,
  • 15 dkg margaryny/masła,
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej,
  • spirytus.
  • MASA CZEKOLADOWA:
  • 2 jaja,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • pół łyżki kakao,
  • pół kostki margaryny/masła,
  • pół gorzkiej czekolady.
  • Dodatkowo:
  • woda z cytryna do nasaczania,
  • masa waniliowa np.Gellwe,
  • jagody,
  • maliny,
  • porzeczki czerwone,
  • 2 biszkopty,
  • barwnik,
  • gorzka czekolada-do zrobienia napisu,
  • 5 delicji

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
  2. białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać.Wylewamy na tortownice sr.24 cm, pieczemy ok 1 godziny.
  3. MASA CHAłWOWA:
  4. Żółtka trzeć z odrobina mleka i mąką ziemnaiczaną.Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym.Na gorące mleko wlać masę żółtkową i zagotować.Krem wystudzić, dodać chałwę i margarynę/masło, dodać troszke spirytusu.
  5. MASA CZEKOLADOWA:
  6. Jaja ubić z cukrem na parze, dodać kakao i rozpuszczona czekoladę.Chłodną masę połączyć z margaryną/masłem.
  7. Z biszkoptu odkrajamy boki (równej wielkości)pozostały prostokąt przekrajamy 2 razy.
  8. Biszkopt nasączamy woda z cytryna, nakladamy raz masę chałwową raz czekoladową.Ściete boki wyrównujemy, zeby oba były takiej samej wielkosci, kazdy bok przekrajamy na pół.Przekładamy naprzemiennie masami, układamy na górze prostokatnego biszkoptu.
  9. Rozrabiamy mase waniliowa, cienką warstwa smarujemy cały tory, zatykamy nia ewentualne nierownosci.Jagody kroimy na pół i oznaczamy nimi kontury autka, zaznaczamy drzwi i okna,Wieksza czesc pozostalej masy rozrabiamy z zielonym barwnikiem, reszte zostawiamy białą.
  10. Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i przy pomocy woreczka wykonujemy napis.
  11. Delicje naklejamy jako koła i jedna jako kolo zapasowe.
  12. Masę zieloną wkładamy do worka do dekoracji z koncowka "gwiazdka".Wyciskamy małe gwiazdki wszędzie oprocz okien.Mase biała wyciskamy na oknach.
  13. Na 2 biszkoptach za pomoca mas i czekolady malujemy buzki i przyklejamy je na przednia szybe.
  14. Z tyłu przyczepiamy maliny jako swiatła i porzeczki jako swiatlo STOP.
  15. Opisalam to jak robilam z mezem tego torcika-kazdy moze udekorowac wg uznania.Nasza dekoracja narodzila sie w trakcie jego wykonywania.Powodzenia.
deser dla dzieci pychotka URODZINY auto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze