Tort orzechowy

Ocena:

4.43 (175)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Tort orzechowy jest lekki, maślany, niezbyt słodki i lekko kakaowy. Biszkopt bazuje na mące z orzechów włoskich, dlatego takie ciasto z pewnością zaskoczy gości. Jego zaletą jest to, że pasuje na wszelkie okazje, te bardziej uroczyste i te codzienne, rodzinne. Przepis na ten deser orzechowy jest prosty i nie wymaga specjalnych przygotowań.

Składniki:

  • jajka  8 szt.

  • cukier  90 g

  • mąka krupczatka  30 g

  • orzechy włoskie  200 g

  • masło  400 g

  • wódka  15 ml

  • kakao  45 g

Tort orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Biszkopt orzechowy do tortu: orzechy włoskie prażymy na suchej patelni lub w piekarniku. Lekko przestudzone obieramy z błonek, a następnie mielimy na mączkę orzechową. 6 jajek i 6 łyżek cukru dobrze ubijamy na jasną, puszystą masę. Do jajek dodajemy krupczatkę i zmielone orzechy. Całość mieszamy zdecydowanymi ruchami tylko do połączenia składników. Ciasto wlewamy na dwie tortownice o średnicy 24 cm i pieczemy 20 min. w 180 stopniach.

    jajka i cukier
  • Krok 2:

    Krem do tortu: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – wyjmujemy je z lodówki godzinę przed rozpoczęciem przygotowania. Zaczynamy od ucierania masła. W osobnej misce ubijamy 2 jajka z cukrem (3 łyżki), następnie powoli dodajemy do utartego masła. Dobrze łączymy, a na koniec dodajemy kakao przesiane przez sitko oraz łyżkę wódki dla smaku.

    kakao sitko
  • Krok 3:

    Składanie tortu orzechowego: dolny biszkopt przekładamy połową masy, na wierzch kładziemy drugi blat ciasta i smarujemy na wierzchu. Tort z orzechów warto ozdobić kilkoma całymi lub posiekanymi orzechami włoskimi. Dobrze wyglądać będą też na nim wiórki czekolady lub ciemne kakao przesypane przez sitko. Sprawdź też inne sztuczki, jak dekorować tort.

    orzechy włoskie siekane

Porady

  • Warto pamiętać, że zbyt intensywne mieszanie niepotrzebnie napowietrzy ciasto i biszkopt na tort orzechowy opadanie.
  • Jak obrać orzechy na tort orzechowy? Przepis na to jest prosty! Orzechy należy wsypać na rozgrzaną patelnię i uprażyć je na małym ogniu. Powolne ogrzewanie powoduje, że błonki łatwiej odchodzą od orzecha, a on sam się nie spala.
  • Jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek, biszkopt na tort orzechowy możemy upiec na dwa razy każdorazowo przelewając do formy połowę ciasta. Możemy go również zrobić w jednej formie, a po wystudzeniu przekroić na pół.
  • Przygotowując krem na tort orzechowy najlepiej przesypać kakao przez sitko – dzięki temu unikniemy grudek.
  • Tort orzechowy można poza kremem przełożyć ulubionym dżemem z kwaśnych owoców, np. malinowym, porzeczkowym, wiśniowym.
  • Ciasto powinno być przechowywane w lodówce lub w zimnym pomieszczeniu, np. piwnicy, żeby krem się nie rozpuścił.
  • Jeśli nie możemy jeść orzechów włoskich, biszkopt możemy z powodzeniem zrobić z laskowych. Efekt będzie równie dobry.
  • Z naszego przepisu można bez problemu upiec tort orzechowy bez mąki. Będzie to idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Po prostu pomijamy ją w składnikach, ewentualnie możemy zwiększyć ilość orzechów o 30 g. Wtedy biszkopt wyjdzie tej samej wielkości.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort orzechowy – czy go nasączać?

Zawsze warto nasączyć biszkopt na tort, inaczej może być zbyt suchy, a ciasto będzie się trudniej jadło. W tym celu dobrze jest sięgnąć po alkohole. Mają one bardzo ostry, wyraźny smak, który przyjemnie łączy się z ciastem. Amaretto to włoski słodko–gorzki likier robiony z migdałów. Dobrze sprawdzi się nie tylko do tiramisu, ale również aby nasączyć tort z orzechami. W połączeniu z kakaowym kremem, dobrze mogą wypaść też wódki i nalewki o smaku wiśni.


Jeśli tort będą jadły dzieci, to w wersji bezalkoholowej biszkopt można nasączyć sokiem z kwaśnych owoców, wodą z sokiem z cytryny lub kilkoma łyżeczkami zaparzonej herbaty lub kawy.


Jaki zrobić krem do tortu orzechowego?

Propozycji na krem do tortu jest wiele. Przede wszystkim trzeba kierować się swoimi upodobaniami. Pasuje tu zarówno zwykła maślana masa lub czekoladowa, wzbogacona o dodatek orzechów włoskich lub laskowych. Postępujemy dokładnie tak, jak w przepisie powyżej, jedynie na koniec dorzucamy zmielone orzechy. Mieszamy do połączenia składników. Jeśli nie lubimy kremów z jajkiem to możemy pominąć ten składnik.


Z kolei tort orzechowy z mascarpone to lżejsza wersja tego deseru. Do naszego przepisu na krem dodajemy serek – dzięki temu będzie bardziej puszysty. Ciekawą propozycją będzie masa na bazie bitej śmietany z dodatkiem żelatyny lub galaretki. Ubijamy ją na sztywno, pod koniec dosypujemy cukier puder. I na tym możemy skończyć lub dla zagęszczenia dołożyć mascarpone.


Szukając innych inspiracji na krem do tortu orzechowego warto sprawdzić przepis na tort wielkanocny, przełożony masą straciatella. W wersji wegańskiej odpowiednią recepturę znajdziemy w wegańskim torcie orzechowym. Warty uwagi jest też krem z białej czekolady w przepisie na tort makowy.

Jeśli lubisz klasyczne desery to polecamy przepis na tort śmietankowy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne