Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Ocena:

4.53 (157)

  • 2 godz. 0 min.
Pyszny, rozpływający się w ustach raraytas...

Składniki:

  • ciasto:
  • 8 jaj
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag orzechów włoskich (zmielonych)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 serki Mascarpone (po 250g)
  • 6 łyżek Nutelli
  • 250 ml ubitej kremówki

Tort orzechowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy orzechy, sok z cytryny, bułkę trata, proszek do pieczenia, mieszamy mikserem (masa jest bardzo gesta). Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i dodajmy po łyżce do masy orzechowej. Na początku mieszamy energicznie, jak masa orzechowa stanie się rzadsza, mieszamy bardzo delikatnie, aby piana nie opadła. Pieczemy ok. 1 godz. W temp. 180 st. C. Zawsze sprawdzam patyczkiem, lepiej piec dłużej, bo ciasto jest wilgotne, ciężkie, więc na pewno go nie wysuszymy, a zyskamy pewność, ze będzie dopieczone i nie opadnie po wyjęciu z piekarnika.
  • Krem:
  • Mascarpone mieszmy z Nutellą, a nastepnie łączymy z ubitą śmietaną.
  • Ciasto orzechowe kroimy na 3 krążki, smarujemy kremem.
  • Ciasto na zdjęciu było pieczone w metalowej misce.
  • Aby uzyskać „koszulkę” z białej czekolady, załozoną na tort, robimy, co następuje:
  • Rozpuszczamy białą czekoladę w kapieli wodnej. Na metalową miskę (tę, w której piekłyśmy ciasto orzechowe) nakładamy folię spożywczą, a na folię nanosimy pędzlem białą czekoladę. Nakładamy kilka warstw, pozwalając każdej z nich dobrze zastygnąć. Następnie delikatnie zdejmujemy folię razem z czekoladą i odrywamy ją. Tort smarujemy z wierzchu masą, nakładamy „koszulkę” z białej czekolady, dociskamy…Dekorujemy bitą śmietaną.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne