Tort naleśnikowy

Ocena:

4.52 (182)

  • 25 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut
Smażenie: 15 minut
Zapiekanie: 20 minut
Porcja: 385 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 3 pomidory
  • 2 cukinie
  • bakłażan
  • 30 dag żółtego sera
  • olej lub oliwa do smażenia
  • pieprz, sól

Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę wsypać do miski, wlać mleko, dodać jajka, szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na 20 minut, następnie na gorącym tłuszczu usmażyć cienkie naleśniki.
  • Pomidory pokroić na plastry. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Ser żółty utrzeć na tarce. Na
  • podstawce tortownicy układać kolejno: placek naleśnikowy, cukinię i bakłażan, na następnym pomidory.
  • Cukinie i bakłażan dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki. Warzywa pokroić w cienkie plasterki, kłaść na gorącym tłuszczu, obsmażyć z obu stron. Posypać solą i pieprzem, odłożyć, by wystygły. Każdą warstwę tortu oprószyć odrobiną żółtego sera. Ostatni naleśnik, stanowiący wierzch tortu, posypać dość grubo. Całość doprawić solą i pieprzem. Zapiec 20 min w temp. 180˚C. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne