tort_malakoff

Tort Malakoff

Ocena:

4.49 (204)

  • 3 godz. 0 min.
Austriacki Tort Malakoff- pyszne połaczenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów.

Składniki:

  • -30 dag podłużnych biszkoptów
  • -Poncz:
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 50 ml rumu
  • 2 łyżeczki cukru
  • -Masa:
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag uprażonych płatków migdałowych
  • dodałam jeszcze 2 łyzki soku z cytryny
  • -Dekoracja:
  • bita śmietana
  • kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie
  • płatki migdalowe uprażone

Tort malakoff - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Skorzystałam z przepisu na stronie kwestii smaku.
  • www.kwestiasmaku.com/desery/torty/malakoff/tort.html
  • Wymieszac składniki ponczu. Tortownicę wyłozyć połową biszkoptów szczelnie, nasączyc
  • połową ponczu. Ugotowac budyń z mlekiem i cukrem, ostudzic. Masło utrzec z cukrem
  • pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawac po łyżce zimnego budyniu, dodac sok z
  • cytryny. Podgrzac dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Posmarowac
  • grubo częścią kremu, posypac połową płatków. Ułożyć ponownie biszkopty, dżem, krem
  • (troche zostawic na posmarowanie boków) i płatki. Wstawic do lodówki. Gdy krem
  • stwardnieje zdjac obręcz tortownicy, posmarowac boki ciasta resztą kremu i obkleic
  • płatkami. Udekorowac herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawic do lodówki. Pyszny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne