torcik jest dość duży ,,składa się z dwóch biszkoptów, zawsze się udaje Polecam
Składniki:
iasto:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki zwykła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
0,5 litra mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki zw
0,5 szkl. cukru
DEKOACJA:
brzoskwinie z puszki lub ananasy
wisnie z kompotu lub galaretka
Tort urodzinowy dla dziecka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
UPIEC BISZKOPTY:
Najpierw ubić bialka z szczyptą soli,następnie dodać cukier i ubijać dalej.Jak będzie ubite dodajemy po jednym żółtku,a na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkem do pieczenia.gdy dodamy mąkę nie mieszamy długo.Wlewamy do tortownicy dużej i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na25 min.
Czynność z biszkoptem wykonujemy dwukrotnie aby otrzymać dwa biszkopty.
MASA;
do mleka gotującego wlewamy budyń wymieszany z mąką i cukrem i studzimy.Do miski wrzucamy 2 kostki masła .i ucieramy dodająć po łyżce budyń oczywiście wystudzony.Ja do tego akurat torta dodałam dwa budynie na 75ml mleka.
Gdy masę utarłam ,rozdzieliłam ją na kilka pojemników i do jednej dodałam 1łyżeczke kakao,do drugiej dżem np.wiśniowy trzecią białą.Wystudzone biszkopty(każdy) przekroić na 3 placki spryskać np.sokiempomarańczowym czy innym pączem i smarujemy masami wedłu uznania.Ja zrobiłam sobie z kartonu formę i według niej narysowałam kontury misia.A dalej to konwencja twórcza i dekoracja według uznania.