Tort "Kubuś Puchatek"

Ten tort zrobiłam na 1 urodziny mojego synka Benia

Dodany przez: Ula80

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt;
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 l śmietany 36%
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 4 śmietan-fixy
  • Do ozdoby:
  • 350 g cukru pudru
  • 50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 35 ml wody
  • olejek migdałowy
  • Truskawki mrożone,
  • 1 szkl wody
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 cytryna,
  • kwasek cytrynowy
  • Kostka margaryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • barwniki

Przygotowanie

  1. Żółtka ubijamy na puszystą masę.Dodajemy cukier i mieszamy az sie
  2. rozpuści.Nastepnie dosypujemy mąki rozmieszane z proszkiem do pieczenia i
  3. dodajemy wodęDo gotowej masy dodajemy ubite na sztywno białko i
  4. delikatnie mieszamy wszystko łżka i wylewamy na natłuszczona
  5. blachę.Pieczemy ok 30-45 min w zależności od piekarnika w temp.180 C
  6. Ostudzone ciasto przekrajamy na 3 placki.
  7. W garnku gotujemy 1 szkl wody z pół szkl cukru.Gdy syrop sie zagotuje
  8. wkrajamy połowę cytryny i odstawiamy pod przykryciem do
  9. wystudzenia.Nastepnie dodajemy odrobinę kwasku cytrynowaego by lekko
  10. zakwasicć poncz.
  11. Lekko schłodzona smietane krótko ubijamy mikserem po czym dodajemy do
  12. niej cukier puder wymieszany z śmietan-fixem.Ubijamy na puszysty krem.
  13. Placek biszkoptu nasaczamu ponczem, smarujemy porcja śmietany i kładziemy
  14. pokrojone mrożone truskawki, potem znowu odrobina smietany i następny
  15. placek.Czynność powtarzamy.
  16. Ostatni placek tylko nasaczamy bez śmietany.
  17. Margarynę ucieramy z cukrem na gładka masę.I cieniutką warstwa smarujemy
  18. boki i wierzch tortu.
  19. Przygotowujemy masę cukrową:
  20. Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.
  21. Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną ,
  22. energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać
  23. glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .
  24. NIE GOTOWAC!!!!
  25. Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
  26. Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy
  27. następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając
  28. ręką.
  29. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
  30. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą
  31. mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.Gdy placek bedzie
  32. odpowiednio duzy obkładamy nim tort.Z tej samej masy wykonujemy
  33. różyczki, liscie i kubusia puchatka po uprzednim dodaniu do podzielonej
  34. na cześci masy barwniki spozywcze.
  35. Nastepnie całe ciasto wstawiamy do lodówki.
deser dla dzieci Tort bita śmietana biszkopt masa cukrowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze