Tort czekoladowy z bitą śmietaną i wiśniami

Pyszny tort z wiśniami i śmietaną.

Dodany przez: betty

Tort czekoladowy z bitą śmietaną i wiśniami

Torty

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Ciasto:
  • -1 szkl. mąki pszennej
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -20 dag. margaryny
  • -1 szkl. cukru
  • -4 jajka
  • -3-4 łyżki kakao
  • -1/2 łyżeczki sody
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • -0,75 l - 0,8 l śmietany kremówki
  • -2 łyżki żelatyny
  • -2-3 łyżki cukru pudru
  • -wiśnie z alkoholu lub konfitura wiśniowa
  • -czekolada do przybrania

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
  2. 1.Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, a następnie dodać ją do reszty składników i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni C.
  3. 2.Śmietanę ubić, dodać cukier puder i żelatynę wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie. Upieczony wcześnie biszkopt przekroić na trzy części(można przesmarować konfiturą z wiśni lub dżemem wiśniowym). Następnie wyłożyć na nie śmietanę i wiśnie.
  4. 3.Wierzch i boki posmarować resztą śmietany. Udekorować tort wiórkami czekolady i wiśniami. Na kilka godzin wstawić do lodówki.
deser wiśnie bita śmietana kakao
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze