Tort czekoladowo serowy z kremem ajerkoniakowym

Torcik urodzinowy

sernikitortyciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 202 głosów)

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • ok 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 czekolada gorzka (zawartość kakao 90%)
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 olejku pomarańczowego
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 3 naturalne serki homogenizowane po 180g
  • 1/2 olejku pomarańczowego
  • 1/2 opakowania skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • KREM AJERKONIAKOWY:
  • 1 opakowanie kremu do tortów o smaku ajerkoniakowym
  • reszta składników w zależności od zaleceń producenta, ja użyłam
  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 kostka czekolady, bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO CZEKOLADOWE
  • Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. A następnie kakao i olejek.
  • Piec w ok 180-190 stopniach przez jakieś 30 min
  • Ostudzić i przeciąć na pół.
  • MASA SEROWA:
  • Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Masło utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Dodawać po łyżce serka. Na końcu dodać skórkę pomarańczową i rodzynki oraz olejek i delikatnie wymieszać.
  • KREM AJEKRONIAKOWY:
  • Wykonać wg przepisu na opakowaniu.
  • Utrzeć masło. Mleko ubić z proszkiem. Krem dodawać po łyżce do masła, stale ucierając.
  • Na pierwszą część spodu wyłożyć schłodzoną masę serową. Przykryć drugą częścią ciasta. Gdy stężeje (ja zostawiłam na noc w lodówce), nakładać krem na wierzch. Wysmarować nim boki ciasta. Udekorować wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy