tort_z_kremem_cytrynowym

Tort z kremem cytrynowym

Ocena:

4.54 (171)

  • 60 min.
Torcik na urodziny mojego męża

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl.mąki tortowej
  • 3/4 szkl. maczki ziemniaczanej
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • Krem:
  • 4 jajka (krótko sparzyć we wrzątku)
  • 8 łyżek cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 300g masła
  • 250g margaryny roślinnej

Tort z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników na biszkopt zrobić ciasto i upiec biszkopt w tortownicy o śr .
  • Jajka wbić do miski,wsypać cukier ,postawić na garnku z gotującą się wodą i ubić na puch.Odstawić aby przestygło.Miękkie masło i margarynę spienić mikserem,dodawać po trochu ostudzoną masę jajeczną cały czas miksując.Na koniec powoli wlewać sok z cytryn,dokładnie zmiksować, ale nie za długo .Biszkopt przekroić na trzy blaty ,przełożyć kremem(zostawić trochę kremu do dekoracji) i ozdobić według swojego upodobania.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne