tort_z_kremem_chalwowym

TORT Z KREMEM CHAŁWOWYM

Ocena:

4.58 (177)

  • 1 godz. 20 min.
Dla kochających chałwę

Składniki:

  • * BISZKOPT:
  • * 6 jaj
  • * 1 szklanka cukru
  • * 1 szklanka mąki pszennej
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * KREM CHAŁWOWY
  • * 4 jaja
  • * 0,5 kostki masła
  • * 0,5 kostki margaryny
  • * ok.0,5 kg chałwy
  • * trochę cukru pudru

Tort z kremem chałwowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT: Białka ubić,dodać cukier i dalej ubijać.Dodać żółtka i jeszcze ubijać.Następnie dodać mąkę pszenną,proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać.Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia średniej tortownicy.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C.Ostudzić i podzielić na dwie części. KREM CHAŁWOWY: Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z margaryną,dodać żółtka i cukier puder do smaku(niewiele,ponieważ chałwa doda słodkości), dalej ucierać aż masa stanie się jaśniutka.Z białek ubić pianę i dodać do utartej masy,następnie dodać pokruszona na nieduże kawałki chałwę.Jeszcze chwilę ucieramy,aby część chałwy się roztarła,ale część powinna zostać w kawałeczkach.Wstawiamy na 15 minut do lodówki do schłodzenia ,potem przekładamy biszkopt.Dekorujemy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne