TORT CHAŁWOWY

PYSZNY TORT CHAŁWOWY PANI MARII

Dodany przez: Kasia Radzikowska

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • •40 dag chałwy -
  • •1 kostka masła

Przygotowanie

  1. CIASTO BISZKOPTOWE – wg własnego przepisu, ponieważ wychodzę z założenia, że każda gospodyni ma swój ulubiony sposób, by upiec pyszny biszkopt;
  2. KREM CHAŁWOWY:
  3. •40 dag chałwy - rozdrobnić widelcem,
  4. •1 kostka masła – wymieszać mikserem na jednolitą masę z chałwą;
  5. KREM BUDYNIOWY:
  6. •ugotować 1 budyń – 1 paczka budyniu śmietankowego + 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej + 1 szklanka cukru – w ½ l. mleka,
  7. •zimny budyń wymieszać z 1 kostką masła (mikserem), dodać esencję śmietankową (½ buteleczki), wymieszać.
  8. Tort przekroić dwa razy (3 placki).
  9. Przygotować ½ l. kawy rozpuszczalnej, osłodzonej i zimnej (4 płaskie łyżeczki kawy na ½ l. wody).
  10. Każdy placek nasączyć (polać) kawą i przekładać na przemian kremem chałwowym i budyniowym. Boki posmarować kremem, którego więcej zostanie. Udekorować czekoladą, płatkami migdałowymi (wg uznania).
deser Tort chałwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze