Tort biszkoptowo-bezowy z masą kawową

Przepyszny tort , doskonały na święta

Dodany przez: blueapple

Tort biszkoptowo-bezowy z masą kawową

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 5 żółtek
  • 2 filiżanki naparu z kawy
  • 3 kostki masła
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 2 gotowe spody bezowe
  • Polewa:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka
  • oraz wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie

  1. 1.Białka utrzeć z cukrem na sztywno , dodać żółtka , mąkę oraz proszek do pieczenia.Przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem i upiec biszkopt (ok. 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku).Gotowy biszkopt wystudzić , podzielić na dwie części naponczowac kawą ( 1 filiżanka).
  2. 2.Żółtka utrzeć na parze ze szklanką cukru pudru a gdy masa zgęstnieje , ostudzić i powoli dodając przestudzony napar z kawy (1 filiżanka) ucierać aż składniki dokładnie się połączą.
  3. 3.Masło utrzeć na puch z resztą cukru pudru , następnie dodać masę żółtkowo - kawową i ucierać jeszcze przez chwilę.
  4. 4.Przełożyć masą tort w kolejności : blat biszkoptowy-masa-blat bezowy-masa-blat biszkoptowy-masa-blat bezowy.Dokładnie posmarować boki tortu masą i obsypać je wiórkami kokosowymi.
  5. 5.Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w rondelku lub na patelni teflonowej,dokładnie wymieszać a gdy polewa przestygnie wylać ją na wierzch tortu i dokładnie rozsmarować.Gotowy tort schładzać w lodówce.
kawa deser biszkopt
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze