Tort bezowy czekoladowo-orzechowy

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 565 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Tort bezowy czekoladowo-orzechowy

Torty

Czas przygotowania:
Kalorie:
565 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • CIASTO:
  • szklanka mąki
  • 1/3 kostki masła
  • jajko
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy
  • NADZIENIE:
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag czekolady z orzechami laskowymi
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 żółtka
  • BEZA:
  • 3 białka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru
  • DEKORACJA:
  • 2 dag wiórków czekoladowych
  • łyżka cukru pudru
  • garść prażonych orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. ■ Ciasto: z mąki, masła, jajka, skórki z cytryny i soli zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce.
  2. ■ Rozwałkować, wyłożyć natłuszczoną i posypaną mąką tortownicę (śr. 26 cm) tak, aby powstał brzeg wysokości 3 cm. Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i posypać suchym grochem. Piec 10 min w temp. 200°C. Usunąć ziarna i papier.
  3. ■ Nadzienie: 2/3 gorzkiej czekolady podgrzać z czekoladą z orzechami i masłem. Jajka ubić z żółtkami i cukrem. Zetrzeć pozostałą gorzką czekoladę i posypać upieczone ciasto. Masę jajeczną połączyć z masą czekoladową. Wyłożyć na ciasto i piec 10 minut w temp. 170°C.
  4. ■ Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Dodać orzechy laskowe. Masę bezową rozsmarować na cieście i piec jeszcze 10 min w temperaturze 170°C, aż beza będzie złotobrązowa. Ostudzić, udekorować wiórkami czekoladowymi, prażonymi całymi orzechami laskowymi i oprószyć cukrem pudrem.
deser Tort bezy gorzka czekolada tort orzechowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze