Tort Bakaliowy.

Idealny na specjalne okazje. Nieco pracochłonny,ale smak wynagradza wszystko.

Dodany przez: Damiana

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Biszkopt: -4 łyżki mąki (2 ziemniaczanej,2 pszennej),
  • -4 jaja,
  • -6 łyżek cukru,
  • -1 łyżka proszku do pieczenia.
  • Placek kakaowy: -2 łyżki mąki pszennej,
  • -2 łyżki kakao,
  • -6 łyżek cukru,
  • - 4 jaja,
  • -łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Placek orzechowy: -1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • -1 łyżka mąki zwykłej,
  • -20 dkg. orzechów,
  • -20 dkg.cukru,
  • -5 białek,
  • -1 łyżeczka niecała miodu (roztopić,wystudzić),
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • Placek kokosowy: -2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • -20 dkg.kokosu,
  • -15 dkg.cukru zwykłego,
  • -5 białek,
  • -4 łyżki soku z cytryny.
  • Masa:-1litr mleka,
  • -2 cukry waniliowe,
  • -10 żółtek,
  • -15łyżek cukru,
  • -2 łyżki mąki zwykłej,
  • -2 łyżki mąki kartoflanej,
  • -2 kostki masła,
  • - jasny budyń,
  • -galaretke cytrynową,
  • -1 łyżkę kakao,
  • -brzoskwinie(1 puszka),
  • -ananasy( jedna puszka)

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt,placek kakaowy. Placek orzechowy- Białka ubić,dodać cukier, gdy ubite dodać resztę składników. Upiec. Placek kokosowy- białka ubić ,dodać cukier i ubić,gdy ubite dodać resztę składników i wymieszac. Upiec.
  2. Masa: Zagotować 1 litr mleka z 2 cukrami waniliowymi,osobno utrzeć 10 żółtek z 15 łyżkami cukru,dobrze utrzeć,potem dodać 2 łyżki mąki zwykłej i 2 łyżki mąki kartoflanej,wymieszać. Kipiące mleko wlewać pomału do utartych żółtek-mieszając zagotować.
  3. Utrzeć z 2 kostkami masła,dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu i 1 galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody (lekko tężejącą). Razem dobrze utrzeć i podzielić masę na 3 części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao, drugą część pozostawić jasną,układając na niej brzoskwinie (1 puszkę),a na drugiej części ananasy ( 1 puszkę). Przekładać w kolejności: biszkopt+ masa biała z brzoskwiniami + placek orzechowy+ masa kakaowa+ placek kokosowy+ masa biała z ananaami+ placek kakaowy. Polać polewą. Dowolnie udekorować.
deser brzoskwinie ananasy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze