Tort arbuzowy

Ocena:

4.38 (185)

  • 15 min.
  • dla 8 osób

Tort na letnie przyjęcie. Oto deser doskonały. Jest pełen owoców i fantastycznie orzeźwia. Ale przede wszystkim zachwyca smakiem. Palce lizać!

Składniki:

  • arbuz  1 szt.

  • śmietana 36%  500 ml

  • cukier puder  1 łyżka stołowa

  • orzechy włoskie  200 g

  • wiórki kokosowe  5 łyżek stołowych

  • truskawki  100 g

  • borówki  200 g

  • maliny  200 g

Tort arbuzowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Górę i dół arbuza odetnij. Środek wytnij ostrym nożem, tworząc walec. Wyrównaj go, by był w miarę gładki. To ułatwi nakładanie kremu śmietanowego. Orzechy posiekaj, by powstały małe kawałki.

  • Krok 2:

    Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder do smaku. Arbuza wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym z soku. Łyżką nałóż porcje śmietany i rozsmaruj łopatką do masy.

  • Krok 3:

    Boki obsyp orzechami lub uprażonymi płatkami migdałów. Górę udekoruj wiórkami kokosowymi. Owoce umyj, oczyść z szypułek I ogonków. Większe pokrój. Ułóż dekoracyjnie na wierzchu tortu arbuzowego. Schłodż kilka minut w lodówce lub podawaj od razu.

Porady

Śmietanę można zastąpić serkiem śmietankowym.

Zobacz przepis: tort z ciasta filo z musem czekoladowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne